Svet
80465 ogledov

Meteorologi: Zaskrbljujoče napovedi za leto 2023

vročinski val Italija Epa
Naslednje leto bo najverjetneje toplejše od letošnjega, verjamejo meteorologi.

Meteorologi britanskega državnega meteorološkega urada napovedujejo, da bo leto 2023 deseto zaporedno leto, v katerem bodo globalne temperature vsaj 1 stopinjo Celzija višje kot nekoč.

To pomeni, da bi lahko bilo leto 2023 eno najtoplejših let v zgodovini. Trenutno za najtoplejše leto v zgodovini meritev (torej od 1850) velja leto 2016. Takrat so v Tihem oceanu zabeležili podnebni vzorec "El Niño", ki skupaj s trendi globalnega segrevanja zvišuje globalne temperature, piše Independent. Profesor Adam Scalfe, vodja dolgoročne napovedi pri britanskem meteorološkem uradu, pravi, da naslednje leto sicer morda ne bo temperaturno rekordno, bo pa pomembno zaradi naraščajočih temperatur, ki so posledica svetovnih emisij toplogrednih plinov.

"Globalna temperatura leta 2023 bo toplejša kot leta 2022"

Nick Dunstone, ki je vodil napoved globalne temperature za leto 2023, pravi, da je na globalne temperature v zadnjih treh letih dolgo vplivala La Niña. "La Niña ima začasen učinek hlajenja na globalno povprečno temperaturo. Toda za naslednje leto naš podnebni model kaže na konec treh zaporednih let La Niñe in vrnitev razmeroma toplejših razmer v delih tropskega Pacifika. Ta sprememba bo verjetno povzročila, da bo globalna temperatura naslednje leto toplejša kot leta 2022," je za Independent dejal Dunstone.

Britanski meteorološki urad napoveduje globalno povprečno temperaturo med 1,08 °C in 1,32 °C, z osrednjo oceno 1,2 °C nad povprečjem v drugi polovici 19. stoletja. Lani so napovedali, da bo svetovna temperatura leta 2022 med 0,97 °C in 1,21 °C nad predindustrijsko ravnjo, z osrednjo oceno 1,09 °C, medtem ko podatki za letos do oktobra kažejo, da je temperatura okoli 1,16 °C nad predindustrijsko dobo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 11:02 22.december 2022.

    Če bodo letos uporabljeno tehnologijo zaustavljanja vlažnih gmot z Atlantika drugo leto le še malce izpopolnili, se res lahko nadejamo, da se bo tule začelo sušiti vse po vrsti. Biti meteorolog v takih časih je res preprosto. Napoveš vročino in ...prikaži več sušo, nato pa se za dobro plačo le še praskaš po jaj..h. Pa še 'na liniji' si z Greto in podobnimi razogljičevalci, vključno z onimi 'prekomorskimi Ukrajinci'...

  • QSprm 20:08 21.december 2022.

    Da se ogreje v povprecju za 1.6 stopinje se bomo topili kot snezeni mozje. Po dveh letih paranoje radikalnih korona teroristov bi zdej celo meteorologi radi malce pristavili piskercek. Kandidati, ki bojo kupili cisto vsako bizarno oslarijo, so vidni na ...prikaži več postajah in v avtih z obvezno odresilno masko na obrazu.

  • sandi76 20:12 20.december 2022.

    Še moja pametna napoved: naslednje leto bo zrak verjetno bolj onesnažen kot letos !