Svet
3 ogledov

Michelle s frizuro nad Irce

1/9
Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama danes z obiskom Irske začenja turnejo po Evropi. Obiskal bo tudi vas, iz katere izvirajo njegovi predniki po mamini strani. Prva dama se je Ircem želela prikupiti s frizuro.
Ko kandidiraš za predsednika, izveš veliko o sebi. Lani so me obvestili, da moj praprapradedek po mamini strani prihaja iz majhne vasice na Irskem.
Barack Obama, leta 2008

Ko sta Barack Obama in njegova žena Michelle s predsedniškim letalom Air Force One pristala na vetrovnem in mokrem dublinskem letališču, je veter prvi dami neusmiljeno razmršil lase v irskem evrovizijskem slogu. Njena frizura je bila podobna energičnima dvojčkoma Jedward, ki sta Irsko s svojo pesmijo zastopala letos v Düsseldorfu. Nekateri so mnenja, da se je prva dama s simpatično frizuro tako še bolj približala Ircem.

Po sprejemu sta se zakonca Obama odpravila na srečanje z irskimi voditelji. Predsednik ZDA naj bi se z njimi pogovarjal predvsem o dvostranskem sodelovanju, pa tudi o finančni krizi, ki je močno stisnila to zeleno državo v Atlantskem oceanu. Popoldne naj bi v središču prestolnice nagovoril Irce.

Turneja po Evropi
Med turnejo bo obiskal še Veliko Britanijo in Poljsko, v Franciji pa se bo udeležil vrha skupine G8. Najprej se bo srečal s predsednico države Mary McAleese, nato pa še s premierjem Endo Kennyjem, obiskal pa bo tudi vas Moneygall, od koder izvirajo njegovi predniki.

Iz vasi s približno 300 prebivalci izvira Falmouth Kearney, praprapradedek Obame po materini strani. Ta je pri devetnajstih leta 1850 zapustil Irsko in se naselil v ameriškem Ohiu.

Obamo bosta zdaj ob prihodu v vas pozdravila Dick Benn, Obamov bratranec v petem kolenu, in Tom Donovan, bratranec v tretjem kolenu, poroča STA.

Za irske prednike izvedel med kampanjo
Temnopoltega Obamo so sicer veliko bolj kot irski zaznamovali predniki iz afriške Kenije. Od tam namreč prihaja njegov oče, tam še vedno živi tudi njegova babica. Nedavno je moral ugibanja, da tudi sam ni rojen v ZDA, zavrniti celo z objavo rojstnega lista.

Po poročanju CNN-a so imeli prednike na Irskem vsi predsedniki ZDA od Ronalda Reagana naprej. Irska skupnost naj bi danes v ZDA štela kar 40 milijonov članov, medtem ko ima sama Irska danes komaj nekaj čez šest milijonov prebivalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.