Svet
3 ogledov

Microsoft prizadel 15,3 milijona uporabnikov

microsoft Shutterstock
Microsoft uporabnikom onemogočil izbiro brskalnika, zaradi česar bo ob odstotek letnega prometa

Evropska komisija je računalniškemu velikanu Microsoftu zaradi kršenja evropskih pravil naložila za dobre pol milijarde evrov kazni. Microsoft uporabnikom ni zagotovil preproste izbire spletnega brskalnika, s čimer je kršil pravila, ki se nanašajo na konkurenco. Softverska hiša, ki je vzklila pod okriljem drugega najbogatejšega Zemljana Billa Gatsa, bi morala zagotoviti posebno okno, ki bi uporabnikom operacijskih sistemov Windows XP, Windows Vista in Windows 7 omogočila tudi izbiro brskalnikov, ki so konkurenčni Microsoftovemu Internet Explorerju.

Microsoft ni držal obljube

Evropska komisija je leta 2009 Microsoftu s sklepom o zavezah naložila izpolnjevanje pravno obvezujoče zaveze za pet let, torej do leta 2014. Vendar pa Microsoft kljub obljubi spoštovanja sklepa o zavezah, da bo uporabnikom zagotovil okno za izbiro brskalnika, tega za servisni paket 1 za Windows 7 med majem 2011 in julijem 2012 ni storil. 15 milijonov uporabnikov tega operacijskega sistema tako 14 mesecev izbirnega okna, ki je po besedah komisije velik uspeh, ni videlo.

Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je povedal, da je krišitev ameriškega giganta "zelo resna", saj je prvič potrebno kaznovanje podjetja, ki ni spoštoval sklepa o zavezah, s katerim se je v preteklosti izognil sankcijam. Almunia še dodaja, da je sklep o zavezah izjemno pomemben element evropske politike za zagotavljanje zdrave konkurence, saj omogoča hitro reševanje problemov.

Komisija je doslej sprejela 29 sklepov o zavezah in danes prvič izrekla kazen zaradi kršenja teh zavez.Komisija kot varuhinja pogodb EU vrši nadzor nad spoštovanjem pravil za zagotavljanje zdrave konkurence. V primeru kršitve lahko kršitelju določi sankcije, ki lahko znašajo do 10 odstotkov celotnega prometa kršitelja v minulem poslovnem letu.

V prihodnje bolj temeljito

Bruselj je zaradi Microsoftovega primera tarča kritik, saj da svoje naloge ni dobro opravil in tako ameriškemu računalniškemu velikanu dovolil, da izvajanje svojih zavez nadzoruje sam. Za to je komisija izvedela šele, ko je dobila pritožbo, saj Microsoft v svojih poročilih tega ni omenil. Aluminia napoveduje, da bo komisija v prihodnje izvajanje zavez spremljala temeljiteje.

Komentarjev 1
  • mph 12:14 29.maj 2013.

    Kakšna bedarija. Jabolko pa ima totalen monopol nad vsem pa ni nobene panike.