Svet
17 ogledov

Migrantske tragedije se kar vrstijo

Trupelce Lesbos EPA
Kljub vse slabšemu vremenu še vedno številni migranti poskušajo prečkati Egejsko morje, da bi dosegli grške otoke. Število nesreč in smrti tako v zadnjem času stalno narašča, reka beguncev na balkanski poti pa ne usiha. V Sloveniji danes umirjeno.

Iz Egejskega morja poročajo o novih smrtnih žrtvah med migranti, ki so poskušali s plovili doseči evropska tla. V nesreči ladje ob grškem otoku Samosu je danes umrlo 11 ljudi, med njimi šest otrok, od tega štirje dojenčki, poročajo tuje agencije.

Pri grškem otoku Lesbos pa so se v soboto zvečer prevrnile tri ladje, umrli pa so štirje migranti, od tega trije otroci.

Uspeli rešiti 15 ljudi 

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so pri Samosu uspeli iz vode rešiti 15 ljudi, dve osebi pa še pogrešajo. Skupina migrantov je poskušala iz Turčije priti na otok Samos. Ob tem pa je njihova majhna ladja zadela čeri ter se je obrnila in potopila le okoli 20 metrov od kopnega. Reševalci so najprej našli truplo ženske, nato pa so potapljači v razbitinah ladje odkrili še deset trupel.

Kasneje je ladja, ki deluje v okviru evropske agencije za zunanje meje Frontex, blizu otoka Farmakonisi pri Samosu, našla še dve trupli. Frotnex je kasneje rešil še tri druge migrante, ki so povedali, da je bilo na krovu njihove ladje 15 ljudi, ko se je potopila v turških vodah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pet otrok v življenjski nevarnosti

Že v soboto zvečer pa se je nova migrantska tragedija zgodila na poti na otok Lesbos, ko so se v slabem vremenu prevrnile tri ladje, umrli pa so štirje migranti. Več kot 150 migrantov, večinoma iz Afganistana, je rešila turška obalna straža in posadka tovorne ladje, ki je bila v bližini. Pet rešenih otrok je v življenjski nevarnosti.

Kljub vse slabšemu vremenu še vedno številni migranti poskušajo prečkati Egejsko morje, da bi dosegli grške otoke. Število nesreč in smrti tako v zadnjem času stalno narašča. Samo od ponedeljka je tako umrlo več kot 60 ljudi, med njimi najmanj 28 otrok.

Reka beguncev ne usiha

Na poti v Evropo je bilo na tako imenovani balkanski poti danes znova na tisoče beguncev. Srbski minister za delo in socialna vprašanja Aleksandar Vulin je danes dejal, da so v soboto v Srbiji registrirali več kot 8.000 beguncev, kar je skoraj največ doslej.

Iz Grčije pa je v zadnjih 24 urah v Makedonijo vstopilo kakih 7.500 migrantov.

Prihod beguncev s Hrveške se je umiril

V Sloveniji pa se stanje še naprej umirja. Na začasno železniško postajo tik ob nastanitvenem centru za begunce v Šentilju je zjutraj iz Dobove prispel prvi vlak z nekaj več kot 800 potniki. Ker so postajo postavili tik ob center, beguncem ne bo več treba pešačiti nekaj več kot kilometer. Prihod beguncev s Hrvaške prek Dobove se je nekoliko umiril, največ jih je v Šentilju.

Začasno postajo so uredili v treh dneh. Ministrstvo za notranje zadeve in občina Šentilj sta v želji prisluhniti ljudem in pričakovanjem lokalne skupnosti podpisali dogovor ter s postavitvijo začasnega perona zagotovila rešitev, ki je bolj sprejemljiva tako za Šentiljčane kot za migrante in vse ostale, ki se ukvarjajo z aktualno begunsko problematiko.

Kot je povedal pomočnik direktorja Policijske uprave Maribor Rafael Viltužnik, so zelo zadovoljni, da jim je uspelo dodatno urediti razmere, s čimer bo olajšano delo tudi policiji, saj bodo prihode beguncev v nastanitveni center spremljali na bistveno krajši razdalji vsega okoli 150 metrov.

"S tem so pridobili na času, po drugi strani pa tudi na varnosti," je dejal Viltužnik in dodal, da sicer tudi doslej resnejših težav niso beležili, je pa večkrat dnevno v Šentilju zaradi prihoda skupin migrantov prihajalo do zapore ceste, kar je vplivalo tudi na pretočnost prometa.

Dnevno so doslej po Viltužnikovih besedah povprečno sprejemali po tri ali štiri vlake, tudi komunikacija z avstrijskimi kolegi še vedno poteka zelo dobro.

Nekateri vlaki z manj vagoni

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Slovenske železnice so za prevoze migrantov namenile več potniških vagonov, zato bodo nekateri vlaki po Sloveniji vozili z manj vagoni. Občasno bi se lahko na določenih relacijah zato pojavila gneča na vlakih, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Prihod beguncev s Hrvaške preko Dobove se je nekoliko umiril, največ jih je v Šentilju. Dan je danes v Dobovi potekal precej mirno, nekaj prostovoljcev je izpraznilo nekdanjo tovarno Beti, kjer zdaj centra za begunce ni več. Nekoliko mirnejše nedelje so se razveselili tudi občani, ki sicer sodelujejo s pristojnimi organi in pomagajo po svojih močeh.

So pa domačini iz Dobove ponoči opazili, da se okoli skladišča nekdanje tovarne Beti sprehajajo Romi, zato so o tem obvestili tudi pristojne organe, Rome pa pregnali.

Avstrijski varnostni organi so dopoldne sicer sprejeli tisoč migrantov. V nastanitvenem centru v Šentilju je bilo okrog 15. ure še 2.452 migrantov, popoldne pa je iz Dobove prispelo več avtobusov z nekaj manj kot 500 osebami.

Obetajo prve zaposlitve

V prihajajočem tednu se medtem obetajo prve zaposlitve prek javnih del za pomoč beguncem. V sklopu posebnega programa javnih del, namenjenega pomoči pri obvladovanju migracijskih tokov, bo do 260 dolgotrajno brezposelnih prihajajoči teden začelo delati v sprejemnih in namestitvenih centrih, so zapisali na Zavodu RS za zaposlovanje. V petek pa so policiji pri sprejemu migrantov začeli pomagati tudi uslužbenci Finančne uprave RS (Furs).

Udeleženci programa javnih del, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bodo izvajali koordinativne naloge in informiranje, nudili pomoč pri čiščenju in urejanju sprejemnih in nastanitvenih centrov, pomoč pri sprejemu in odpremi humanitarnega materiala v logističnih centrih ter pomoč humanitarnim organizacijam pri razdeljevanju hrane in drugega materiala.

Na Fursu pa so s policijo sklenili dogovor o sodelovanju do 120 uslužbencev, ki delajo v mobilnih enotah in opravljajo delo v uniformi.

Naloge bodo izvajali v skladu z navodili policije, pod njenim vodstvom ter v skladu s pooblastili, ki jih imajo po zakonu o finančni upravi. Na terenu bodo 24 ur na dan, so zapisali na Fursu.

Komentarjev 3
  • samo.jst 09:03 02.november 2015.

    ...hitijo na sever, kjer so dnevi krajši, temperature nižje in podnebje ostrejše... aja, lokalna demokracija bo rešila vse, ker mi pa res ne puščamo ljudi na cesti... razen svojih brezdomcev.

  • benč 19:30 01.november 2015.

    Naj ostanejo doma, pa ne bo tragedij!

  • h3o 18:46 01.november 2015.

    zima se bliža, zato hitijo!