Svet
20 ogledov

Mihajlovićeva smrt

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Srbija je prišla do dokumenta, ki govori, da je bil Dragoljub Draža Mihajlović ustreljen 17. julija leta 1946.

Informacijo je medijem danes posredoval državni sekretar srbskega Ministrstva za pravosodje Slobodan Homen.V Srbiji ne razpolagamo z uradnim dokumentom, ki bi govoril o dnevu Mihajlovićeve smrti. Možno, da je v katerem izmed privatnih arhivov. Šele zdaj pa lahko z gotovostjo rečemo, da je dan Mihajlovićeve smrti 17. julij 1946,” je povedal državni sekretar.

Povedal je, da gre za telegram, ki ga je britanska ambasada naslovila na svojo vlado. V njem sporočajo, da so Mihajlovića ustrelili. Lokaciji, na katerem naj bi Mihajlovića pokopali, naj bi bili po Homenovih besedah bodisi Ada Ciganljia ali Lisičji potok.

Dragoljub Draža Mihajlović si je v 1. svetovni vojni pridobil sloves in ugled vojnega heroja, v drugi vojni pa je poveljeval Jugoslovanski vojski v domovini oziroma četnikom. Po vojni so ga obsodili za vojne zločine in sodelovanje z okupatorjem ter ustrelili.

Med obema vojnama je služil tudi v vojašnici v Celju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.