Svet
27 ogledov

Milanović desnico obtožil širjenja sovraštva

Zoran Milanović EPA
Hrvaški premier Zoran Milanović je zaskrbljen zaradi širjenja sovraštva, za kar je obtožil HDZ in stranke desnice.

"Resne zadeve se dogajajo na Hrvaškem. Stranke desnice širijo čisto sovraštvo. Ljudje v črnih srajcah, za katere sploh ne vemo, kdo so, nastopajo na televiziji," se je odzval Zoran Milanović na nedeljski incident, v katerem so mladoletni Hrvati pri Kistanjah napadli bodoče pravoslavne duhovnike iz tamkajšnjega samostana. Poudaril je, da vlada ne bo dovolila sovraštva in ustrahovanja.

Milanović je bil sicer konec prejšnjega tedna tarča kritik opozicije in veteranskih združenj zaradi izjave, v kateri je uporabil besedi državljanska vojna, ko je primerjal Finsko in Hrvaško. Šlo je za odziv na izjave hrvaških desničarjev, da Hrvaška pripada Hrvatom, ostali pa so samo njeni gostje, ki jo lahko tudi zapustijo, če jim kaj ni všeč.

Avtorica izjave je predsednica in edina poslanka Hrvaške stranke prava Ante Starčević (HSP AS) Ruža Tomašić, ki je na volilnem seznamu koalicije HDZ in HSP AS za aprilske volitve za hrvaške poslance v Evropskem parlamentu.

Hrvaški premier je kritiziral tudi medije, posebej hrvaško televizijo, ki je Tomašićevi dovolila, da je javno označila poslanca Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića za četnika, ki je sodeloval pri množičnih umorih Hrvatov v Vukovarju.

"Okoli 250 tisoč državljanov te države se je med vojno uprlo, zdaj pa spoštujejo našo ustavo in za nas njihovo državljanstvo ni vprašljivo," je v odzivu dejal predsednik hrvaške vlade.

Kot je še dejal Milanović, ne bo dovolil, da imajo njegove kolege v saboru za četnike. Izjave poslanke Tomašićeve je ocenil kot pogosto hujše od tistih, ki si jih je prejšnji teden privoščil izvršni predsednik Dinama Zdravko Mamić. Ta je zaradi nacionalne pripadnosti hudo užalil ministra za znanost, izobraževanje in šport Željka Jovanovića.

Premier se je obregnil ob napačno poimenovanje

Milanović je še kot škandalozno ocenil nedeljsko poročilo HTV, v katerem so "otroke", ki so napadli bodoče pravoslavne duhovnike, označili kot Janjevce, namesto da bi navedli, da gre za hrvaške državljane. Na Hrvaškem so Janjevci Hrvati s Kosova, ki so jih naselili tudi na območju Kistanj, potem ko so Hrvaško med vojno zapustili državljani srbske narodnosti.

Šibeniška policija je potrdila, da se je šest ali sedem mladoletnih oseb v nedeljo popoldne najprej besedno, potem pa tudi fizično spopadlo z osmimi učenci verske šole samostana Krka pri Kistanjah v zaledju Šibenika.

Eden od bodočih duhovnikov je bil težje, štirje pa lažje ranjeni, lažje poškodbe pa je dobil tudi eden od napadalcev, ki so uporabljali bejzbolske kije.

V dalmatinski škofiji pravoslavne cerkve so ocenili, da je bil edini motiv za napad versko in nacionalno sovraštvo.

HDZ iz Kistanj pa je sporočil, da so bili njihovi otroci izzvani, saj, kot trdijo, učenci iz samostana pogosto izzivajo lokalno prebivalstvo.