Svet
3 ogledov

Milanović: Hrvaška ne bo izzivala Slovenije

milanovic Žurnal24 main
Hrvaški premier Zoran Milanović je v ponedeljkovem pogovoru na spletnem družabnem omrežju Twitter poudaril, da Hrvaška glede varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke ne bo storila ničesar, kar bi lahko razjezilo Slovenijo.

"Ne pričakujem težav, saj se glede sprejetih zavez obnašamo maksimalno korektno. Umaknili smo celo sklepe vlade v zvezi z Ljubljansko banko. Tisto, kar smo se dogovorili in prevzeli kot zavezo, spoštujemo, tistega, česar nismo, ne moremo," je na enega od tvitov, na katere je odgovarjal v živo v poslopju hrvaške vlade, odgovoril Milanović.

Hrvaški premier je še pojasnil, da je edina zaveza, ki jo je Hrvaška prevzela v konkretnem primeru varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, dogovor s slovensko stranjo, da se ta spor prenese pred Banko za mednarodne poravnave v Baslu. A kot je dodal, "ko smo to storili, se je banka razglasila za nepristojno".

"Naša politika torej je, da ne delamo ničesar, da ne bi slučajno izzvali druge strani. To je naša politika. Je maksimalno korektna," je zatrdil.

"To ve ves svet"

Kot je Milanović še poudaril, Hrvaške v tem pogledu ne zavezuje noben drug mednarodni sporazum ali zaveza. V zvezi s tem ji tudi ni bil postavljen noben pogoj pri sklepanju pristopnih pogajanj z EU. Kot je dejal, to "ve ves svet" in "če kdo ve kaj drugega, naj to pove". "Mi nimamo nikakršnih aktivnih obveznosti", je zatrdil.

Milanović je na vprašanja na Twitterju v ponedeljek odgovarjal več kot dve uri. O odnosih med Slovenijo in Hrvaško se bosta sicer v soboto ob robu Croatia Summita v Dubrovniku pogovarjala zunanja ministra obeh držav, Vesna Pusić in Karl Erjavec.

Komentarjev 2
  • Ferluci 13:27 03.julij 2012.

    Točno tako! Le da naši novinarji to bolj poredko napišejo, če sploh! Politiki te teme ne omenjajo - oziroma zelo redko, saj jih je večina finančno nepismena ali pa noče razumeti.

  • CastrumFF 12:47 03.julij 2012.

    Pameten možakar ta Milanović. On točno ve, da je dolg hrvaških podjetij do LB Zagreb dva krat višji kot je dolg LB do hrvaških varčevalcev. Plus to, da je bilo s sklepom hrvaške vlade onemogočeno (prepovedano) poslovanje LB Zagreb na ...prikaži več teritoriju RH, kar je preprečilo LB-ju da izterja dolg od pravnih oseb na Hrvaškem. Ko se vse to sešteje in odšteje je jasno, da je bolje da tako ostano, saj bi nasprotnem primeru bila Hrvaška cca 200 mil EUR v minusu. Ja, ja, pameten fant tale Zoki.