Svet
3850 ogledov

Milanović napoveduje: Na vrhu Nata bom dal veto

zoran milanović EPA
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je napovedal, da bo dal veto na vstop Finske v Nato. Italijanski premier Mario Draghi medtem poziva EU k širitvi na vzhod in ukrepanju glede cen energije.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je med današnjim obiskom v Vukovarju napovedal, da bo dal veto na vstop Finske v Nato. Komentiral je tudi navedbe nekdanjega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, ki trdi, da Milanoviću grozi maščevanje Kijeva zaradi izjav o Ukrajini in Rusiji. "Nisem na strani Rusije. Niti ne poznam Medvedjeva, niti se ne želim natakniti na takšne trnke. Sem na hrvaški strani, borim se za hrvaško državo in ljudi in zanje poskušam iztržiti čim več," je povedal po današnji slavnostni seji mestnega sveta v Vukovarju ob praznovanju dneva mesta.

"Rusi igrajo svojo igro, oni so agresor v tej vojni, mi pa imamo na oblasti kliko, ki aktivno deluje proti interesom hrvaškega naroda v Bosni in Hercegovini. Prisegel sem tudi na njihovo zaščito in bom za to politično umrl, če bo treba," je dejal. Dodal je, da mora tudi hrvaški premier Andrej Plenković komentirati nenadno vprašanje vstopa Finske in Švedske v Nato.

"O tem govorimo, smo sodobna samostojna država, ki razmišlja s svojo glavo. Če lahko Ciper vloži veto na sankcije proti Lukašenku, dokler ne rešijo problema plina s Turčijo, zakaj tega ne bi storila Hrvaška? Kot predsednik Hrvaške, ki zastopa državo na vrhu Nata, bom dal veto na povabilo, to je tisto, kar lahko storim jaz," je še dodal.

Draghi za širjenje EU

Medtem drugi opozarjajo, da je treba poskrbeti za širjenje EU. Italijanski premier Mario Draghi je v govoru v Evropskem parlamentu v Strasbourgu posvaril, da je "vojna v Ukrajini za EU ena najresnejših kriz v njeni zgodovini". Gre za humanitarno, varnostno, energetsko in gospodarsko krizo hkrati. "To se dogaja, ko se naše države še vedno spopadajo s posledicami največje zdravstvene krize v zadnjih sto letih," je dodal.

Mario Draghi | Avtor: epa epa

Evropsko unijo je pozval, naj sprejme države, ki si prizadevajo za evropsko integracijo. "Podpiramo pridružitev vseh teh držav Evropski uniji, prav tako si želimo, da bi bila članica EU tudi Ukrajina," je še dodal. Izrazil je podporo Italije takojšnjemu začetku pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo ter okrepljenim pogajanjem s Kosovom ter Bosno in Hercegovino.

Opozoril je, da "nas vsota sedanjih kriz, s katerimi se sooča Evropa, sili k pospešitvi procesa integracije". Draghi je poudaril, da morajo evropski politiki državljanom pokazati, da so sposobni voditi Evropo. Dodal je še, da bi se morala EU usmeriti v sprejemanje pomembnejših odločitev s kvalificirano večino in ne s soglasjem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Ender3 21:36 03.maj 2022.

    Hrvaški politični Marlon Brando ima vsaj jajca, če že razuma nima. Ta vojna dveh sosednih titanov je prav tragikomična. S temi medosebnimi žaljivkami škodita ugledu politike in sebe.

  • gospod9 19:59 03.maj 2022.

    mujo.ajkunic@gmail.com

  • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 19:51 03.maj 2022.

    YOUTUBE : "Zoran Kulina - Gari garo,evo brke,šoferska".