Svet
9 ogledov

Milijarde bolj navidezne

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Kriza. Irska bo kmalu zaprosila za več deset milijard evrov pomoči. To je napovedal guverner irske centralne banke Patrick Honohan.

Pomoč, ki naj bi bila le še vprašanje časa, bo prišla iz 440 milijard težkega jamstvenega sklada. Tega so države evroskupine ustanovile za zagotovitev stabilnosti evra, in sicer po težavah z reševanjem Grčije.

"Absolutno nesposobni"
Slovenija v skladu sodeluje z dvema milijardama evrov. “V hipotetični situaciji, da bi morali izplačati vsa obljubljena jamstva, bi imela Slovenija težave,” so nam povedali na službi vlade za razvoj in evropske zadeve. Dodali so, da bi se v tem skrajnem primeru v težavah znašle tudi preostale države. “Mi smo že povedali, da Slovenija absolutno ni sposobna, da bi lahko takšne garancije tudi unovčila,” je danes povedal minister za razvoj Mitja Gaspari.

Petina našega proračuna
Da bi imela Slovenija velike težave, če bi izkoristila jamstvo za celotni dve milijardi, države, za katere jamči, pa tega ne bi mogle vrniti, ni presenetljivo. Celotni letošnji proračun naše države je na odhodkovni strani letos znašal le petkrat več od obljubljenega zneska – dobrih deset milijard evrov. “Ta garancijska sredstva bi morala biti rezerva in se jih ne bi smelo uporabljati za premagovanje težav, na katere lahko naletijo članice,” je bil do skorajšnjega posojila Irski kritičen Gaspari. “Nov, bolj ustrezen mehanizem jamstev na evropski ravni se že pospešeno pripravlja,” pa so nam še povedali na službi vlade za razvoj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.