Svet
18 ogledov

Milijarder ostal brez vsega

Eike Batista EPA
Brazilski milijarder, nekdaj osmi najbogatejši Zemljan, je "čez noč" izgubil skoraj vse svoje premoženje, a ostaja optimističen.

Eike Batista, do nedavnega osmi najbogatejši človek na svetu, je v 16 mesecih izgubil skoraj vse svoje premoženje. Brazilski naftni tajkun je imel velike ambicije, a je njegovo 34 milijard dolarjev (26 milijard evrov) vredno premoženje v manj kot letu in pol skopnelo.

Njegov naftni konglomerat OGX Petroleo & Gas participacoes SA je v zadnjem letu izgubil kar 90 odstotkov svoje vrednosti. Po ocenah Bloomberga bo bivšemu milijarderju po odplačilu dolgov ostalo le še 200 milijonov dolarjev (151 milijonov evrov).  

Karizmo dobil s prodajo zavarovanj

56-letni Batista, ki je svoj prvi rudnik zlata kupil pri 24 letih, je znan po svoji karizmatični osebnosti in razkošnem življenjskem slogu. Imel naj bi celo floto zasebnih letal, luksuzne avtomobile in čolne. Od kupovanja rudnikov zlata in srebra se je usmeril v energetski sektor in ustanovil več podjetij. Pri pridobivanju investitorjev mu je pomagala njegova karizma, ki po njegovih besedah izvira iz mladostnih izkušenj, ko je delal kot zavarovalniški agent. V zadnjih letih je postal ključna osebnost v brazilskem javnem življenju, njegov vpliv pa je najbolj opazen v Riu de Janeiru.

Ambiciozni milijarder na infuziji vitaminov

"Mislim veliko in ni me strah tvegati, tudi, če sem sam," je dejal v intervjuju za Bloomberg leta 2008, medtem, ko je bil priključen na infuzijo vitaminov, ki bi upočasnili njegovo stranje. Napovedal je celo, da bo na lestvici najbogatejših prehitel mehiškega tajkuna Carlosa Slima. "Carlosu sem dejal, da naj očisti obe vzvratni ogledali, saj ga ne morem posvariti, po kateri strani ga bom prehitel," je na vrhuncu svojega uspeha povedal za BBC.

A zdaj se je izkazalo, da so bile njegove izjave v luči brazilske gospodarske rasti, ki se je v zadnjih letih upočasnila, prenagljene. Njegov poslovni model naj bi bil po besedah analitikov v vseh pogledih pretiran, njegova podjetja pa niso uspela izpolniti svojih obljub.

Izplačal bo vsak peni in se posvetil novim projektom

"Spoštoval bom vse svoje obveznosti," je zapisal v odprtem pismu Brazilcem v časopisu Valor Economico in dodal, da ne bo pustil neodplačanega niti penija svojega dolga. Pri tem pa je povedal tudi, da se sprašuje, kje je napravil napako, poroča Business Insider. A tudi v soočanju z velikanskimi dolgovi investitorjem Batista ostaja optimističen. V pismu je še zapisal, da je poln novih idej, ki se počasi oblikujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.