Svet
7181 ogledov

Milijarder slovenskih korenin na lestvici najbogatejših Zemljanov

Mark Mateschitz Profimedia
Mark Mateschitz, sin pokojnega Dietricha Mateschitza, se je uvrstil na Forbesovo lestvico najbogatejših Zemljanov.

Po smrti Dietricha Mateschitza oktobra lani je 49-odstotni delež v podjetju Red Bull podedoval njegov edinec, 30-letni Mark Mateschitz. Na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov za leto 2023 se Mateschitz uvršča na 37. mesto. Njegovo premoženje ocenjujejo na nekaj manj kot 32 milijard evrov. Mateschitz je tako najbogatejši evropski milenijec. 

Mark Mateschitz je poleg deleža v Red Bullu podedoval tudi več luksuznih posesti, poleg tega je v njegovi lasti tudi podjetje Thalheimer Heilwasser, ki proizvaja pijače. V letih pred očetovo smrtjo je delal na več pomembnih položajih znotraj Red Bulla. Po očetovi smrti je odstopil z mesta vodje divizije organskih pijač, da bi se posvetil vlogi, ki mu jo nalaga lastništvo skoraj polovičnega deleža v podjetju. 

Prvi na lestvici, ki jo vsako leto objavlja revija Forbes, je Bernard Arnault (izvršni direktor družbe LVMH Moet Hennessy), drugi Elon Musk (Tesla, Twitter), tretji pa Jeff Bezos (ustanovitelj Amazona). Med prvo deseterico so še Larry Ellison (Oracle), Warren Buffet (Berkshire Hathaway), Bill Gates (Microsoft), Michael Bloomberg (Bloomberg LP), Carlos Slim Helu (Telecom), Mukesh Ambani (Diversified) in Steve Ballmer (Microsoft).

Mateschitz velja tudi za enega najbolj zaželenih samskih moških v Evropi. Neuradno naj bi bil v zvezi z dedinjo imperija Swarovski, Victorio Swarovski, piše Daily Mail. Skupaj naj bi ujeli na smučarskih tekmah v Kitzbühelu. Namigovanj za zdaj še nista komentirala. 

Kot je znano, ima Mateschitz tudi slovenske korenine. Dietrich Mateschitz se je rodil v kraju Sankt Marein im Mürztal v Avstriji. Medtem ko je družina njegove mame prihajala iz avstrijske Štajerske, pa je očetova družina izvirala iz Maribora. Sorodnike naj bi imel tudi v okolici Zadra, kjer je pogost priimek Matešić. Sam se je sicer smatral za "svetovljanskega Štajerca". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:53 06.april 2023.

    Omenjeni osebek se nikoli ni predstavljal kot Slovenec . To je celo zanikal. Zakaj torej novinarji pišete kot da je Slovenec?

  • Avatar Leon
    Leon 17:26 06.april 2023.

    Dietrich Mateschitz se je postavljal kot Hrvat !