Svet
0 ogledov

Milijardo zasegli, koliko spregledali?

Zasežene cigarete (Foto: PU Murska Sobota) Žurnal24 main
Carinski organi EU so na zunanjih mejah EU leta 2010 zasegli več kot 103 milijone proizvodov, za katere je obstajal sum, da kršijo pravice intelektualne lastnine. Vrednost zaseženega blaga je ocenjena na več kot milijardo evrov.

Število pošiljk, ki so jih zasegli carinski organi, se je v primerjavi z lanskim letom skoraj podvojilo, in sicer s 43.500 leta 2009 na skoraj 80 tisoč leta 2010, ugotavlja današnje letno poročilo Evropske komisije o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine. Najpomembnejše kategorije izdelkov, ki so jih zasegli carinski organi, so bile cigarete (34 odstotkov), pisarniški material (devet odstotkov), drugi tobačni izdelki (osem odstotkov), znamke, oznake in emblemi (osem odstotkov), oblačila (sedem odstotkov) in igrače (sedem odstotkov).

14,5 odstotka vseh zaseženih izdelkov predstavljajo gospodinjski proizvodi, kot so šamponi, mila, zdravila ali gospodinjski aparati (sušilniki za lase, brivniki in računalniški deli), ki bi lahko vplivali na zdravje in varnost potrošnikov.

Predstavniki komisije poudarjajo, da so letos opazili bistveno povečano število zasegov poštnih paketov. “Zasegi pri poštnem prometu so se od lanskega leta izjemno povečali, saj se je število primerov potrojilo s 15 tisoč na več kot 48 tisoč in veliko zaseženega blaga je vključevalo zdravila in izdelke za osebno nego. To naraščanje je posledica vse večjega števila nakupov prek spleta," je povedal Algirdas Šemeta, komisar za davke, carinsko unijo, revizijski nadzor in boj proti goljufijam.

Največ se še vedno tihotapi iz Kitajske

Kitajska je bila med državami, iz katerih izvirajo proizvodi, ki kršijo pravice intelektualne lastnine, še naprej na prvem mestu, in sicer je bilo tam skupno proizvedenih 85 odstotkov takšnih izdelkov. Druge države, kot so Turčija, Tajska, Hongkong ali Indija, so bile na vodilnem mestu glede nekaterih kategorij proizvodov (Turčija pri hrani, Tajska pri pijači, razen alkoholnih pijač, Hongkong pri pomnilniških karticah in Indija pri zdravilih).

Zasegli za milijardo evrov blaga

Devetdeset odstotkov vseh zaseženih izdelkov je bilo uničenih ali pa se je začel sodni postopek za ugotavljanje kršitve. Prvič je v poročilu navedena tudi vrednost zaseženega blaga, ki je ocenjena na več kot milijardo evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.