Svet
9 ogledov

Milijon evrov za Gadafijevo glavo

Britanski komandosi. Fotografija je bila posneta v Afganistanu. Reuters
Na tleh v Libiji tudi zahodni specialci, ki pomagajo upornikom. Uporniki za polkovnika Gadafija, živega ali mrtvega, razpisali nagrado v višini okoli 1,1 milijona evrov.

Specialci iz Velike Britanije, Francije, Jordanije in Katarja so ob zadnji ofenzivi okrepili delovanje in pomagajo upornikom, so po poročanju CNN sporočili iz Nata. Ta upornikom še vedno pomaga tudi z bombardiranjem, tudi v Tripoliju.

BBC med tem poroča, da je uporniški svet obljubil 1,1 milijona evra nagrade tistemu, ki ujame ali ubije polkovnika Gadafija.

Razmere negotove

"To je nova Libija, kjer vsaki Libijec dela kot ljubljeni brat, z roko v roki, služi interesom naroda ter zagotovi enakost in pravičnost za vse. Zdaj se moramo osredotočiti na gradnjo in celjenje ran," je včeraj dogajanje v Libiji in predajo političnih poslov komentiral eden izmed voditeljev upornikov proti Gadafijevi vladavini, Mahmoud Jibril. Čeprav naj bi uporniki imeli nadzor nad večino mest v Libiji, so razmere še vedno negotove.

Včeraj naj bi uporniki zavzeli rezidenco libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Rušili so njegove kipe in ropali stavbe. Libijski voditelj je medtem po telefonu kramljal s predsednikom ruske šahovske zveze.

Čez dan so hudi boji divjali tudi v okolici hotela Rixos, ki je še vedno v rokah vladnih sil in so tam nastanjeni tudi številni tuji novinarji. Tuje tiskovne agencije so poročale, da se nad Tripolijem vije gost dim.

Kljub močni prevladi upornikov v prestolnici se Gadafijeve sile še vedno upirajo. Po poročanju televizije Al-Arabya so Gadafijevi pripadniki s tanki in raketami napadli mesto Alejat, ki leži zahodno od prestolnice. Gadafi pa naj bi v enem izmed nagovorov med drugim opozoril prebivalce, da jim bo gorelo pod nogami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.