Svet
10 ogledov

Milijon turistov na Hrvaško

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Zaradi začetka tradicionalnega ferragosta je slovensko-hrvaško mejo na mejnem prehodu Kaštel v Istri prečkalo kar 77.117 vozil.

V samo 60 urah od petka do nedelje je po podatkih hrvaškega Jutarnjega lista na Hrvaško prišlo okoli milijon turistov. Prek mejnih prehodov Gruškovje, Obrežje, Kaštel, Starod in Jelšane na meji s Slovenijo ter mejnih prehodov Bajakovo in Goričan na hrvaško-srbski in hrvaško-madžarski meji, za katere je časnik dobil podatke za minuli konec tedna, je na Hrvaško  vstopilo 255.347 vozil. Absolutno največji vstop vozil so zabeležili na prehodu Kaštel, ker so se v Italiji začele počitnice, t. i. feraggosto. Glede na podatek hrvaške policije, da se povprečno v avtomobilu prevaža 3,5 potnika, so v Jutarnjem listu izračunali, da je na Hrvaško prek cestnega prometa prišlo okoli 900 tisoč potnikov.

Če k temu prištejemo turiste, ki so v deželo vstopili z letalom, ladjami ali vozili čez druge mejne prehode, je skupno število turistov zagotovo še večje in bi lahko prekoračilo vrtoglavo številko milijon. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je v preteklih treh dneh na Hrvaško vsakih 24 ur vstopilo okoli 300 tisoč potnikov. Zaradi velikega preliva turistov, ki so navalili na Hrvaško, je bil promet gost na področju vse države. Gneča je bila predvsem na večini cestninskih postaj. Veliko prometa je bilo tudi v zraku in na morju. Pet letališč – Pula, Split, Zadar, Dubrovnik in Zagreb – je prešlo okoli sto tisoč potnikov, splitska luka pa je zabeležila transfer 60 tisoč ljudi. Dober del turistov, pa tudi Hrvatov, ki so odšli na dopust v tujino, je Hrvaško tudi zapustil. Z avtomobili, tovornjaki, avtobusi in motorji je iz Hrvaške odšlo 600 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.