Svet
12 ogledov

Milijonar Kiska novi slovaški predsednik

Andrej Kiska EPA
Nestrankarski milijonar in filantrop Andrej Kiska je bil v sobotnem drugem krogu predsedniških volitev na Slovaškem presenetljivo izvoljen za novega predsednika države.

Andrej Kiska je tako premagal dosedanjega premiera, socialdemokrata Roberta Fica. Po preštetju 99,8 odstotka glasov je za Kiska glasovalo 59,4 odstotka volivcev, za Fica pa 40,6 odstotka.

Fico je poraz na volitvah priznal že pred preštetjem vseh glasov. Volilna udeležba je bila 50,5 odstotka in večja kot v prvem krogu volitev. Slovaška volilna komisija naj bi končne uradne rezultate objavila še danes. Kiska bo kot novi slovaški predsednik zaprisegel 15. junija, ko se sedanjemu predsedniku Ivanu Gašparoviču konča petletni predsedniški mandat.

400 tisoč volivcev več od nasprotnika

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, so rezultati predsedniških volitev presenečenje tako za javnost, opazovalce kot tudi oba tekmeca. 51-letni politični novinec Kiska je Fica premagal z veliko prednostjo, tako da ne preseneča samo njegova zmaga, pač pa tudi dejstvo, da je Kiska na svojo stran dobil dobrih 400.000 volivcev več od sedanjega premiera, opozarjajo analitiki.

Dobili mačka v žaklju?

Politično Kiska velja za nepopisan list papirja. Pred tekmo za predsedniški položaj ni bil še nikoli politično dejaven in je javnosti znan predvsem kot poslovnež in ustanovitelj dobrodelne organizacije Dober angel. Pri številnih slovaških volivcih, ki so naveličani politike, je podporo dobil prav na ta račun, ocenjujejo poznavalci.

Kakršnakoli napoved, kako bo ravnal v predsedniški palači, je skorajda nemogoča. Ni mogoče slutiti, kaj je moč pričakovati od novega slovaškega predsednika. Preseneti lahko tako v dobrem kot slabem smislu, je na dan volitev ocenil politolog Michal Horsky. "To je sedaj tveganje. Je maček v žaklju," njegove besede povzema APA.

Politiko bo naredil človeško

Kiska sam je zagotovil, da bo izpolnil svojo volilno obljubo: bo predsednik vseh Slovakov, podpiral bo vsakega dostojnega človeka. "Politiko želim narediti ponovno človeško," je dejal po volilni zmagi. Ali mu bo kot predsedniku države dejansko uspelo doseči spremembe, je vprašljivo. Predsednik na Slovaškem vendarle ima predvsem reprezentativno vlogo.

Njegov tekmec, poraženi Fico naj bi vseeno obdržal politično moč v državi. Njegovega odstopa z vodilnega mesta v stranki Smer ali premierskega položaja ni pričakovati. Potem ko je priznal svoj poraz in zmagovalcu čestital za zmago že med samim preštevanjem glasov, je v odzivu na rezultate dejal, da "si bo sedaj vzel nekaj dni za analizo razmer". V slovaških medijih so se že pojavila ugibanja, da se bo perspektiva premiera in stranke sedaj temeljito spremenila. "Od sedaj naprej bo šlo samo še navzdol," je na spletni strani ocenil dnevnik Sme.

Komentarjev 2
  • maresem 14:59 30.marec 2014.

    Važno, da je milionar med sirotinjami. Sigurno ga je sama poštenost, kot prejšnjega.

  • Ziher 13:21 30.marec 2014.

    Ko bo prvič kiksnil kakšno nespametno odločitev, ga bodo klicali Kiks, ne pa Kiska.