Svet
20 ogledov

Milijoni odložili delo

Morje ljudi na trgu v Pjongjangu se poslavlja od svojega voditelja, 29. 12. 2011 EPA
V Severni Koreji so s triminutnim molkom na dramatični spominski slovesnosti sklenili uradno žalovanje po smrti voditelja Kim Džong Ila. Po vsej državi so za nekaj časa vsi odložili svoje delo in se še enkrat poklonili ljubljenemu vodji.

Da je pred dnevi umrli ljubljeni vodja prispeval h globalnemu miru in stabilnosti 21. stoletja, je podčrtal drugi mož Severne Koreje Kim Džong Nam, predsedujoči severnokorejski skupščini. A tako kot nihče ni dvomil v voditeljevo veličino, nihče ne dvomi v veličino njegovega naslednika, tudi Kim Džong Nam ne: "Spoštovani tovariš Kim Džong Un je vrhovni voditelj naše stranke in vojske, ki je po Kim Džong Ilu podedoval duha, vodstvo, osebnost, moralo in trdnost," je bil prepričan v svojem govoru pred nepregledno množico v Pjongjangu. Ob tem je za največji plemeniti dosežek pokojnega označil razrešitev vprašanja nasledstva.

Pogrebna slovesnost Kim Jong Ila v Pjongjangu, 28. 12. 2011. | Avtor: Reuters Reuters
Večdnevna žalovanja v snegu in mrazu

Z dogodkom na osrednjem trgu Kim Il Sunga so se zaključila večdnevna uradna žalovanja. Med vidnejšimi udeleženci je bila mlajša sestra Kim Džong Ila, Kim Kjong Hui, ki naj bi po pričakovanjih igrala vlogo varuha v življenju svojega nečaka.

 

Slovesnost se je končala s častnimi streli iz topov in pušk ter zvokom ladijskih in vlakovnih siren v številnih mestih.

Žalost se bo spremenila v moč

Ob koncu slovesnosti je Kim Džong Nam ljudstvo še prepričeval, da se bo njihova neizmerna žalost spremenila v moč, ki bo "tisoč krat večja pod vodstvom tovariša Kim Jong Una."

Življenje je obstalo tudi na severnokorejskem podeželju. | Avtor: Reuters Reuters

Država bo še naprej nadaljevala s politiko, ki ji je sledil umrli voditelj - njena doktrina, imenovana songun, postavlja vojsko na prvo mesto. "Naša ljudska vojska bo služila tovarišu Kim Jong Unu na čelu revolucionarnih enot in bo še naprej vodila ter dokončala usmeritev songun velikega voditelja Kim Jong Ila," je bil odločen visoki vojaški uradnik, ki ga je citiral BBC.

Sinov ni videl nihče, prav tako ne tujih delegacij

Ni znano, zakaj na največji pogrebni slovesnosti ni bilo dveh sinov preminulega diktatorja. Eden od njiju se je sicer pred leti zameril očetu, ko je brez njegove vednosti odšel na Japonsko.

Na pogrebu ni bilo nobene tuje delegacije. Različni mediji so sicer poročali, da severnokorejsko vodstvo niti ni vabilo svetovnih državnikov. So se pa žalovanju izven domovine pridružili nekateri Korejci, ki živijo v drugih državah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.