Svet
2814 ogledov

Milijonska škoda: Mozaike odplaknilo v kanalizacijo

Benetke poplave Epa
Dragoceni mozaiki iz bazilike sv. Marka v Benetkah so zaradi poplav utrpeli hudo škodo, ki naj bi znašala več milijonov evrov.

Mozaike, ki so krasili marmorno grobnico iz 12. stoletja, v kateri se nahajajo relikvije evangelista Marka, je zaradi visoke plime odplaknilo v kanalizacijo, piše francoska tiskovna agencija AFP. V baziliki ves čas delujejo vodne črpalke, ki skušajo zajeti vodo okrog oltarja in pod rožnato-belimi kamnitimi oboki.

Po besedah zastopnika bazilike Carla Alberta Tesserina, ki je odgovoren tudi za upravljanje s kulturno-zgodovinskim objektom, "govorimo o večmilijonski škodi". Kot je poudaril Tesserin, je bazilika že 20 let podvržena plimovanju morja, vendar tako visokega nivoja vode v Benetkah - 1,87 metrov - že dolgo niso beležili. Več vode je v baziliko vdrlo le leta 1966, ko je gladina morja v mestu dosegla 1,94 metra.

Benetke poplave | Avtor: Profimedia Profimedia
Tokrat je veter povzročil, da je na slovitem Markovem trgu nastalo jezero, voda pa je vdrla v cerkev. "Česa takega nismo videli še nikoli, niti v poplavi leta 1966", je povedal Tesserin, ki je obenem poudaril, da so že vrsto let opozarjali na to nevarnost, saj je cerkev na najnižji točki v Benetkah. Škode pa ne povzroča le voda, temveč tudi sol, ki se zažira v stene in umetnine cerkve.

"Gre za popolno, apokaliptično uničenje"

Visoka voda je v mestu pod Unescovo zaščito poškodovala številne znamenitosti. Med drugim znamenito operno hišo La Fenice, zaradi napake na električni napeljavi je ponoči zagorelo v enem od beneških muzejev, Museo di Ca'Pesaro.

"Gre za popolno, apokaliptično uničenje, ne pretiravam. 80 odstotkov mesta je pod vodo. Škoda je nepredstavljiva in strah vzbujajoča," je danes dejal predsednik pokrajine Benečija Luca Zaia. Italijanska vlada je že izrazila pripravljenost pomagati Benetkam. V mestu pričakujejo premierja Giuseppeja Conteja, ki naj bi tam tudi prenočil.

V Trstu in okoliških krajih je zaradi plimovanja morja voda zalila vse obalne predele in nekatere ceste. Pod vodo so Trg zedinjene Italije in območje Ponterossa. V Gradežu so zaradi visoke vode danes zaprte šole in tudi promet v mestu.

Benetke poplave | Avtor: Epa Epa

benetke poplava Svet Huda neurja povzročajo težave v Italiji in na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:13 14.november 2019.

    Z tistimi 10 €, ki jih kasiraajo za kafe , bodo hitr popravel !