Svet
16 ogledov

Milošević človek miru

Milošević je sicer že štiri leta mrtev, Srbija pa še danes plačuje ceno njegovih Žurnal24 main
Bivši poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, ki ga haaško sodišče išče zaradi vojnih zločinov, pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića v svojih dnevnikih opisuje kot človeka miru.

Dnevnike, katerih avtentičnost ni mogoče preveriti prek neodvisnih virov, so že predali tožilstvu Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu.

Vsi vodilni srbski dnevniki - Politika, Večernje Novosti in Blic - so objavili obsežne odlomke iz dnevnikov, v katerih Mladić podrobno opisuje različne trenutke mirovnih pogajanj o končanju vojne v BiH.

Nasprotnika miru
Mladić tako opisuje, kako sta bila s političnim voditeljem bosanskih Srbov Radovanom Karadžićem najbolj vztrajna nasprotnika miru v BiH ter kako nista podlegla niti pritiskom Miloševića in ruskih predstavnikov, med njimi takratnega ruskega predsednika Borisa Jelcina, ki so si prizadevali za dosego premirja.

Po navedbah časnika Politika je Milošević med pogajanji med drugim navajal nekdanjega britanskega premiera Winstona Churchilla, "da zgodovina odpušča zločine, ne pa napak", ko je poskušal voditelja bosanskih Srbov prepričati v nujnost vzpostavitve miru.

Dnevniki dokazno gradivo
V začetku maja je sicer tožilstvo haaškega sodišča sporočilo, da so med preiskavo stanovanja Mladićeve soproge Bosiljke v Beogradu našli nove dokaze v 18 vojaških dnevnikih, ki naj bi pripadali Mladiću. Omenjene zapiske bo tožilstvo uporabilo kot dokazno gradivo v treh primerih pred haaškim sodiščem, med drugim tudi proti Karadžiću.

Srbski časniki so odlomke objavili le nekaj dni potem, ko je Mladićeva družina napovedala, da bo srbske oblasti pozvala, naj ga razglasijo za mrtvega. Svojci naj bi se za to odločili, ker upajo na odmrznitev Mladićevega premoženja in pokojnine, pa tudi zaradi preganjanja in preiskovanja, ki so mu izpostavljeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.