Svet
8 ogledov

Milošević Gotovini posodil pulover

1/11
Pripornikom v Scheveningnu se ne godi prav nič slabo. Bizarne situacije: Milošević posodil pulover Gotovini.

Mladić se je v priporu med drugim pridružil Radovanu Karadžiću, Charlesu Taylorju (nekdanji liberijski predsednik, obtožen posilstev in umorov v času, ko je želel prevzeti nadzor nad rudniki diamantov v Sierri Leone) in Thomasu Lubangu (vojnemu lordu iz Konga, ki je obtožen rekrutiranja otrok).

Idilična lokacija
Okolica poslopja pripora v Scheveningnu ne daje slutiti, da tu bivajo osumljenci za najbolj okrutne vojaške zločine.

Poslopje leži na mirni lokaciji v predmestju, le dva kilometra od obale. Zgradili so ga poleg zapora, kamor so nacisti zapirali nizozemske nasprotnike.

Kakšen je zaporniški luksuz, si oglejte v zavihku Galerija.

Jugoslovansko krilo
Zaporniki so v celicah zaprti med 21. in 7.30, sicer pa se lahko prosto gibljejo po enoti, namesto v zaporniške uniforme so lahko oblečeni v civilna oblačila. Prosto se lahko družijo, vendar pa so v "jugoslovanskem“ krilu pripora nekatere teme še naprej tabu – izogibajo se pogovorom o politiki in sodnih procesih, poroča Reuters.

Pogovarjajo pa se o svojih zdravstvenih težavah, družini in hrani. Priporniki z območja nekdanje Jugoslavije naj bi se pritoževali predvsem zaradi premalo kuhane zelenjave.

Kljub vsemu je to zapor.
Safer Halilović, nekdanji general, osumljen poboja hrvaških civilistov, vendar je bil oproščen.

Nekdaj zapriseženi sovražniki, zdaj pa ...
Po poročanju srbskih medijev je pripor tudi kraj, kjer se nekdaj zapriseženi nasprotniki, katerih sovraštvo je pripeljalo do smrti na tisoče civilistov, pomirijo. Po poročanju srbskih medijev tako kljub nasprotnim bregovom skupaj praznujejo praznike in si celo podarjajo darila.

Prihaja do situacij, ki so glede na zgodovinsko dogajanje praktično nepredstavljive. Nekdanji makedonski notranji minister Ljubo Boskovski (na haaškem sodišču so ga oprostili) trdi, da je Slobodan Milošević Anteju Gotovini ob prihodu posodil svoj pulover. Gotovino so namreč aretirali na Kanarskih otokih in je v pripor prišel le v majici s kratkimi rokavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.