Svet
2 ogledov

Milošević je bil copata

Protestnikom, ki so zrušili Hosnija Mubaraka, je za vzor služilo gibanje, ki je Žurnal24 main
WikiLeaks tudi o Slobodanu Miloševiću. Iz pripora v Haagu je lahko obvladoval celo Srbijo, soproge pa ne.

V WikiLeaksu se je znašla tudi depeša, ki govori o nekdanjem predsedniku Srbije in haaškem obtožencu Slobodanu Miloševiću. Izkazalo se je, da je bil nadzornik pripora v Scheveningenu Timothy McFadden informator Združenih držav Amerike. Američanom je priskrbel podatke o Miloševićevem zdravstvenem stanju, komunikacijah in drugih podrobnostih priporniškega življenja. Ravno McFadden je poročal o veliki vlogi soproge Mirjane Marković v Miloševićevem življenju.

McFadden je poročal, da se je spomladi leta 2003 Miloševićev finančni položaj izjemno poslabšal, celo tako, da je le s težavo plačeval letalske karte za svoje odvetnike. Za svoje svetovalce iz Beograda, pa je Milošević dejal, da je "obkrožen z budalami".

Ni se ji upal upreti
"Svojo soprogo Mirjano pokliče vsako jutro. Milošević je lahko manipuliral z narodom, vendar se je boril za oblast nad svojo ženo, ki ima očitno velik vpliv nanj. Mira ga je nagovarjala, naj ubere določene korake. Če tega ni storil, mu je ob slabem razpletu očitala, da je ni poslušal. Markovićeva je služila kot vir informacij, motivacije in strategije, zanašal se je na njena navodila. Kadar ni želel storiti, kar je zahtevala, se ji ni neposredno zoperstavil, ampak le ni naredil, kar mu je naročila," med drugim piše v eni izmed depeš z datumom november 2003, poroča portal Press.

McFadden je haaškemu sodišču celo predlagal, naj Miloševiću omogočijo srečanje z Markovićevo, saj bi to lahko vplivalo na znižanje previsokega pritiska. Sicer pa je trdil, da Milošević ni imel diabetesa, niti ni trpel zaradi depresije.

Hoteli so vedeti, kolikšno moč ima
Zoran Dragišić, profesor na srbski fakulteti za varnost, je za Press dejal, da je takšno dostavljanje informacij ameriški ambasadi nedopustno. Američane pa je zanimala predvsem Markovićeva, ker so želeli vedeti, kolikšna je njena moč: "Za Američane je bilo pomembno, da so razumeli, kolikšna je njena resnična moč, še posebno ker so vedeli, da v Srbiji v tem času ni bilo demokratičnih institucij, ki bi odločale, saj je bilo pomembno le, kaj pravi Milošević," je pojasnil Dragišić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.