Svet
14 ogledov

"Mini schengen" brez Slovenije

slovenija 25.10.07, mejna policija, meja, kontrola, carina, znak, drzavna meja, slovenija 25.10.07, mejna policija, meja, kontrola, carina, znak, drzavna meja,
Na Nizozemskem ideja o vzpostavitvi območja brez notranjih meja, v katerih bi bile poleg nje še Belgija, Luksemburg, Nemčija in Avstrija. Cerar: Nesprejemljivo.


Nizozemska vlada premierja Marka Rutteja preučuje možnost vzpostavitve manjšega območja brez notranjih meja, v katerem bi bili poleg Nizozemske še Belgija, Luksemburg, Nemčija in Avstrija. 

O tem je v sredo poročal nizozemski časnik Telegraaf. Kot je zapisal, bi nekakšno "mini schengen" območje delovalo skupaj in bolj natančno nadziralo svoje zunanje meje ter boljše nadzorovalo prihajanje prosilcev za azil. Šlo naj bi sicer za ukrep v skrajni sili, če res nič drugega ne bo delovalo.

Spomnil je tudi na besede nemške kanclerke Angele Merkel, ki je poleti dejala, da bo Nemčija, če druge članice EU ne bodo pripravljene sprejeti določenega števila beguncev in si pravično porazdeliti bremena, odprla vprašanje prihodnosti schengna.

V Bruslju ideje ne komentirajo

V Bruslju ideje o vzpostavitvi ožjega schengenskega območja ne komentirajo. "Govoric ne bomo komentirali, nobenega uradnega predloga nismo prejeli glede tega," je dejala govorka komisije za migracije Natasha Bertaud.

Govorka je ob tem spomnila, da bo v petek v Bruslju izredno zasedanje notranjih in pravosodnih ministrov EU, ki bodo razpravljali zlasti o nadzoru zunanjih meja EU. "Ta sestanek bo priložnost za članice za predstavitev kakršnih koli idej, ki jih imajo," je dejala.

Neuradno sicer v Bruslju pravijo, da se o možnosti vzpostavitve mini schengna ne razpravlja, da so za to idejo izvedeli iz medijev in da dvomijo, da bi katera članica v petek na izrednem zasedanju dejansko odprla razpravo o tej ideji.

Za Cerarja nesprejemljivo

Na idejo o "mini schengnu" se je odzval tudi slovenski premier Miro Cerar, ki se je danes v Londonu pogovarjal z britanskim kolegom David Cameron.

Kot so pojasnili iz premierjevega kabineta, je ta predlog, če drži, popolnoma nesprejemljiv za Slovenijo. "Slovenija je kredibilna članica schengenskega območja in ima kljub povečanemu obsegu migracij nadzor nad schengensko mejo," poudarja premier.

Komentarjev 19
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:08 20.november 2015.

    Za stanje v Sloveniji ni tolko kriv Miro,največji krivec je "hlapec Borut in njegova krvavica".Če bi ta model pravi čas postavil stvari na svoje mesto,kot vrhovni poveljnik vojske,ne bi blo tolk ene štale okol "intelektualcev" iz celotne Azije in Afrike.

  • modrec 09:59 20.november 2015.

    Če bi nevretenčar začel graditi ograjo 3 mesece prej in bi ne bil tako politično korekten bi bila danes situacija za Slovenijo drugačna. Madžarski predsednik je za razliko od naših treh pokazal hrbtenico in se zavzel za svoj narod in ...prikaži več dal temu prednost pred svojo politično kariero.

  • Swap 09:13 20.november 2015.

    ti si ziher pri koritu k ti je vse tolk jasno