Svet
5 ogledov

Minimalna mesečna plača bo 511 evrov

Grčija
1/7
Reuters
Grški parlament je včeraj zvečer s tesnim glasovanjem podprl ključni paket varčevalnih ukrepov.

V Atenah je sprejetje zakona podprlo 153 od 300 poslancev. Proti sprejetju je pred parlamentom protestiralo okoli 80.000 ljudi, med katerimi so zamaskirani posamezniki policiste obmetavali s kamenjem. Ti so bili prisiljeni uporabiti topove in solzilce.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča o prometnih kaosih, saj stavkajo tudi zaposleni pri železnicah in vozniki taksijev. Sprejeti ukrepi dovoljujejo hotelom in drugim turističnim podjetjem prevoz gostov z lastnimi vozili.

Ukrep je bil Grčiji neizogiben, če je želela prejeti naslednji obrok mednarodne pomoči in se izogniti bankrotu. Varčevalni sveženj zajema 18 milijard evrov in predvideva zvišanje upokojitvene starosti na 67 let, izplačevanje dveh pokojnin letno manj in znižanje pokojnin, ki presegajo tisoč evrov mesečno. Poleg tega bodo v javnem sektorju znižali plače in ukinili nekatera delovna mesta.

Minimalno plačo naj bi zamrznili pri 580 evrih mesečno oziroma 511 evrih za osebe, mlajše od 25 let. Zvišale pa naj bi se trošarine za bencin in tobačne izdelke.

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:44 08.november 2012.

    Blagor njim oni so padl na tisto , za kar smo se mi šele izboril. Glavno da smo lopovom brezdelnim pomagali z pol miljarde €!