Svet
26 ogledov

Minister naj bi v doktoratu prepisoval

Zdaj že nekdanji minister. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg se je znašel pod plazom kritik, da naj bi v svoj doktorat vključil prepisane posamezne odstavke drugih avtorjev, pri tem pa tega ni ustrezno označil.

Očitke o prepisovanju je minister že zanikal, je pa priznal napake pri citiranju. Danes 39-letni Karl-Theodor zu Guttenberg je doktorat oddal leta 2006 na pravni fakulteti v Bayreuthu.

Ni težko napisati narekovajev – spredaj enega, zadaj enega.
Klara Obermüller, novinarka

Iz nemškega obrambnega ministrstva so pojasnili, da so primer že predali varuhu za znanstveno samokontrolo univerze v Bayreuthu. Guttenberg je povedal, da rezultate preverjanja čaka brez skrbi.

Nemška kanclerka Angela Merkel je posvarila pred prehitro obsodbo, saj meni, da je smiselno, da "počakamo, kaj bo pokazal postopek," je sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Najpopularnejši politik
Profesor prava Andreas Fischer-Lescano ja za časnik, ki je novico razkril, povedal, da so prepisani odstavki v Guttenbergovem doktoratu "nesramen plagiat" in "goljufija".

Švicarska novinarka, avtorica članka iz leta 2003, dele katerega naj bi Guttenberg med drugim prepisoval, je v odzivu dejala, da Guttenbergovo ravnanje "ni zelo častno in tudi ne zelo pametno", saj se to slej kot prej razve.

Guttenberg velja za vzhajajočo zvezdo nemške politike, po poročanju Deutche Welle pa je po anketah najbolj priljubljen nemški politik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.