Svet
9 ogledov

Minister odstopil zaradi povezav z islamističnimi skupinami

Mehmet Kaplan EPA
Švedska vlada je ostala brez ministra.

Švedski premier Stefan Löfven je sporočil, da je odstopil minister za stanovanja Mehmet Kaplan, potem ko so mediji razkrili njegove povezave z islamističnimi in ultranacionalističnimi skupinami. Po besedah premierja, v Turčiji rojeni Kaplan sredi razprav o njegovih povezavah z "zunanjimi verskimi in političnimi organizacijami ni sposoben izvajati ministrskih dolžnosti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za Kaplana je bilo usodno nedeljsko poročanje časnika Svenska Dagbladet, ki je objavil niz njegovih izjav iz leta 2009, ko je bil poslanec. V njih je med drugim izraelsko ravnanje s Palestinci primerjal z ravnanjem z Judi v Nemčiji v 30. letih minulega stoletja.

Sporni minister je sicer že prejšnji teden polnil naslovnice švedskih medijev. Ti so objavili fotografije Kaplana na neki večerji leta 2015, ki se je je udeležil tudi vodja švedskega krila turškega ultranacionalističnega gibanja Sivi volkovi. Oba sta sicer dejala, da nista vedela, kdo vse bo povabljen na omenjeno večerjo. A premier je v odzivu poudaril, da je vsak minister sam odgovoren za to, v kakšnih krogih ga vidijo.

Kritike so na Kaplana letele tudi zaradi preteklih srečanj s člani islamistične organizacije Milli Gorus, ki ima korenine v Turčiji. Nekateri kritiki so ga označevali tudi za antisemita.

Zdaj že nekdanji minister je danes poudaril, da zavrača vse oblike ekstremizma, in dodal, da njegov odstop ne potrjuje medijskih poročil o domnevnih povezavah. Resor, ki ga je Kaplan vodil od leta 2014, si bosta razdelila dva druga ministra, je medtem še pojasnil švedski premier.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:42 18.april 2016.

    Je treba pomagat beguncem sam so pa šli Švedi mal predaleč. Treba je bit premišljen ne pa zaletav. Ampak sej Švedi bodo to kaznoval na naslednjih volitvah. Pa tud politična kultura je dost visoka da minister že zarad sumov na ...prikaži več sumljive okoliščine odstopi. Zato take države funkcionirajo..ne ker bi bile čiste ampak ker se odzivajo na slabe stvari. Za razliko od Slovenije ki ignorira. Mal predstave zgodi se pa nič.

  • erikkk 17:08 18.april 2016.

    Takih imamo nekaj vrjteno po vseh vladah EUja ... ker v nasprotnem nebi bilo toliko mencanja in ilegalnega puščanja tujcev v EU