Svet
28 ogledov

Minister: Vem, da homoseksualnost ni bolezen

Indijski minister za zdravje Ghulam Nabi Azad (v modri obleki) leta 2007. EPA
Indijski minister za zdravje Gulam Nabi Azad je homoseksualnost označil za nenaravno "bolezen", ki je v Indijo prišla iz tujine. Azad se je na njihove obtožbe že odzval.

S tem je močno razburil pripadnike gejevske skupnosti in aktiviste v državi, ki menijo, da minister s svojimi izjavami ne prispeva k prizadevanjem za pravice homoseksualcev in boju proti okužbam z virusom HIV.

Minister za zdravje je na ponedeljkovi konferenci, posvečeni virusu HIV in aidsu, v New Delhiju med drugim izjavil, da je homoseksualnost bolezen, ki je prišla v Indijo iz razvitih držav, in da je povsem nenaravno, da ima moški spolne odnose z drugim moškim.

S HIV obolelih več, kot je Slovencev

Anjali Gopalan, vodja ustanove NAZ, ki pomaga ljudem, okuženim z virusom HIV, in zagovarja enake pravice homoseksualcev, je dejal, da ministrove izjave zagotovo ne bodo pripomogle v boju proti tej epidemiji.

V Indiji je z virusom HIV okuženih okoli 2,5 milijona ljudi, kar uvršča državo na vrh po številu okuženih v Aziji.

Homoseksualnost legalna od leta 2009

Da se mora minister opravičiti, pa je prepričan publicist in zagovornik pravic homoseksualcev Mohniš Kabir Malhotra. Azad je po njegovem mnenju užalil celotno gejevsko skupnost v Indiji.

Višje sodišče v New Delhiju je v zgodovinski razsodbi leta 2009 odpravilo zakon še iz kolonialnih časov, po katerem je bila za spolni odnos med osebama istega spola zagrožena kazen do deset let zapora.

Komentarjev 2
  • recesija 19:28 05.julij 2011.

    Toplovodarstvo je bolezen.

  • ecco 14:04 05.julij 2011.

    Eni so pa res zabiti do amena!