Svet
2 ogledov

Ministra odnesle izjave o cunamiju

Japonski minister za obnovo Reuters
Japonski minister za obnovo Rju Macumoto je dobre štiri tedne po prevzemu funkcije ponudil svoj odstop. Razlog so sporne izjave, ki jih je dal ob obisku prefekture Ivate, ki je bila močno prizadeta v marčevskem potresu in cunamiju.

Šestdesetletni Macumoto je ob obisku prefekture Ivate, ki sta jo potres in cunami zravnala s tlemi, grobo dejal, da vlada občinam ne bo pomagala s finančnimi sredstvi, če se same ne spomnijo dobrega načrta obnove. "Občinam, ki ne bodo pripravile svojih predlogov, pač ne bomo pomagali," je zatrdil. Guvernerju je nato še dejal, da sam prihaja z jugozahoda države in da se zato ne spozna na severovzhodni del Japonske, ki je potres najbolj občutil.

Za dejanje okrivil krvno skupino
Ker so se njegove izjave hitro znašle na socialnih omrežjih in televizijskih postajah, so se začeli širiti pozivi k njegovemu odstopu, sam pa je za arogantno vedenje okrivil svojo krvno skupino. Dejal je namreč, da so tisti Japonci, ki imajo krvno skupino B, znani kot pikri in neposredni ljudje.

Macumoto, nekdanji minister za okolje, se je zdaj opravičil za te izjave in dejal, da se je vseskozi počutil povezanega z žrtvami katastrofalnega potresa in cunamija, ki sta zahtevala več kot 15 tisoč življenj, 70 tisoč ljudi pa še pogrešajo. "Opravičujem se, ker sem užalil prebivalce prizadetih območij. Mislil sem, da sem bil dovolj čustven, a očitno nisem našel pravih besed, moje besede pa so bile pregrobe," se je pokesal.

Bo odletel tudi premier?
Njegov odstop pomeni nov udarec za premierja Naota Kana, ki je Macumota imenoval na ta položaj. Kan naj bi še danes imenoval njegovega naslednika.

V javnosti nepriljubljeni Kan se tudi sam stalno spopada s kritikami in pritiski v vrstah svoje stranke kot tudi opozicije, ki zahteva njegov odstop. Očitajo mu predvsem neustrezno ravnanje ob potresu in težavah v jedrski elektrarni Fukušima. Prejšnji mesec je sicer prestal glasovanje o nezaupnici.

Čeprav je na premierskem stolčku komaj dobro leto, je pod pritiskom kritik že obljubil, da se bo umaknil, a naj bi želel prej sprejeti nekaj ključnih zakonov, potrebnih za popotresno obnovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.