Svet
3 ogledov

Ministra preverjajo zaradi svetovalca

Liam Fox EPA
Britanskemu obrambnemu ministru Liamu Foxu naj bi na sestankih in službenih potovanjih svetoval kar njegov prijatelj. Poleg tega naj bi imel dostop do tajnih podatkov, kljub temu da za to ni bil pooblaščen. Minister se je že opravičil.

Fox je v izjavi zapisal, da je "storil napako, ker je dovolil, da se je zameglila meja med službenimi dolžnostmi in zvestobo prijatelju". Minister se je premierju že opravičil in se strinjal z uvedbo novih postopkov, ki bodo zagotovili, da se to ne ponovi več.

Prijatelju omogočil dostop do tajnih podatkov?

Britanskemu obrambnemu ministru Liamu Foxu naj bi svetoval njegov dobri prijatelj Adam Werritty. Werritty, ministrova priča in samooklicani svetovalec, je v zadnjih 16 mesecih štirinajstkrat obiskal ministrstvo za obrambo. Kljub temu, da ni zaposlen na ministrstvu, je Foxa večkrat spremljal na službenih potovanjih v tujino. Na vizitkah, ki jih je delil poslovnim partnerjem, se je predstavljal kot ministrov svetovalec.

Britanski mediji so poročali, da je prav Werritty organiziral in se udeležil srečanja med Foxom in nekim komunikacijskim podjetjem v Dubaju. Na sestanku poleg prej omenjenih dveh ni bil prisoten noben član ministrstva za obrambo. Werrtiy naj bi bil tudi na sestanku ministra s predsednikom Šrilanke.

"Glavno vprašanje, na katerega mora odgovoriti Liam Fox, je, ali je imel njegov nekdanji sostanovalec in priča na poroki kadarkoli dostop do dokumentov obrambnega ministrstva, ali je prisostvoval na sestankih na ministrstvu, pri pogovorih o Libiji, Afganistanu, naši vojski ali državni varnosti," je izpostavil Jim Murphy z ministrstva. Ministra je tudi pozval, naj stopi pred parlament in pojasni situacijo.

Cameron zahteva odgovore

Premier David Cameron je stopil v bran svojemu ministru in predlagal, da se počaka na rezultate interne preiskave. Kljub temu pa pričakuje, da bo prve ugotovitve prejel do ponedeljka.

Minister, ki je trenutno v Misrati, je dejal, da je pričakovano njegova vloga sedaj v senci obtožb. To naj bi bil tudi namen tistih, ki so zgodbo dali v javnost. "Mislim, da bo vse pojasnjeno. Večina obtožb je neosnovanih. Veselim se čim prejšnje rešitve, da nato lahko nadaljujem s težkim delom, ki ga imam," je dejal Fox.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.