Svet
14 ogledov

Ministri: Grčija "pridna", a denarja (še) ne damo

Juncker in Rehn EPA
Finančnim ministrom držav v območju evra na maratonskem srečanju ni uspelo doseči dogovora o nadaljnji pomoči Grčiji.

Po več kot enajstih urah pogovorov so ministri v pisni izjavi pohvalili prizadevanja države ter sporočili, da so zasedanje prekinili, ker je treba tehnično doreči nekatere elemente svežnja za Grčijo, in da ga bodo nadaljevali v ponedeljek.

Evroskupina "z zadovoljstvom ugotavlja", da je Grčija izpolnila, kar se je od nje zahtevalo. Na tej podlagi je danes izčrpno razpravljala in dosegla napredek pri oblikovanju svežnja verodostojnih pobud, ki naj bi bistveno prispevale k vzdržnosti grškega javnega dolga, piše v pisni izjavi šefa evroskupine Jeana-Clauda Junckerja.

Bo ali ne bo?

Pred tokratnim zasedanjem evroskupine se je na veliko ugibalo o tem, ali dogovor bo. Sprva je kazalo, da ga ne bo, nato so sledile bolj pozitivne izjave, da pa morda le bo.

Da se tokrat le obetajo odločitve o Grčiji, je ob prihodu na zasedanje nakazal tudi Juncker. "Grčija je storila, kar je morala ... Obstajajo dobre možnosti za dogovor," je dejal, a pristavil, da sicer "ni popolnoma prepričan" o tem, da dogovor bo.

Tudi slovenski finančni minister Janez Šušteršič je pričakoval, da bodo tokrat verjetno le sprejeli odločitve o sprostitvi naslednjega, 31,5-milijardnega obroka posojila v okviru že dogovorjene pomoči, pa tudi o tem, kako zagotoviti dodatnih 32,6 milijarde evrov, ki jih država še potrebuje ob podaljšanju roka za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja z leta 2014 na leto 2016.

Problem vzdržnosti grškega javnega dolga

S tem je povezan tudi problem vzdržnosti grškega javnega dolga, pri čemer se stališča evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) razhajajo. Juncker je 12. novembra nakazal, da bi lahko rok za zmanjšanje javnega dolga Grčije pod 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) podaljšali za dve leti na leto 2022, a vodja IMF Christine Lagarde je vztrajala pri letu 2020.

Strah pred tretjim svežnjem pomoči

Ker noben minister ne želi domov z naznanilom, da Grčija potrebuje še tretjo pomoč, se iščejo načini za zagotovitev dodatnega financiranja brez dodatnih poroštev ali posojil, na primer s spremembo pogojev posojila – podaljšanjem ročnosti ali z nižjimi obrestnimi merami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.