Svet
7 ogledov

Ministri o ukinitvi vizumov

Žurnal24 main
Notranji ministri EU bodo v Luksemburgu na pobudo Slovenije razpravljali o odpravi vizumov za Albanijo in BiH.

Gre za prvo izmenjavo mnenj o predlogu Evropske komisije, ki je minuli teden pogojno priporočila odpravo vizumov za ti državi. Evropska komisija bo julija vnovič preverila uresničevanje še preostalih pogojev, nato pa naj bi septembra o tem odločal Evropski parlament.

Države članice bi odločitev sprejele konec septembra ali na začetku oktobra in tako bi lahko državi vizumsko liberalizacijo dočakali z novembrom.

Od decembra lani velja odprava vizumov za Makedonijo, Srbijo in Črno goro.

Slovenija si že vseskozi prizadeva za čimprejšnjo odpravo vizumov za državi in je tudi že večkrat pozvala, naj EU to vprašanje obravnava kot "nujno zadevo", kot se je zavezala.

K temu bo danes vnovič pozvala tudi slovenska notranja ministrica Katarina Kresal, ki bo predstavila pismo v podporo Albaniji in BiH, naslovljeno na Evropsko komisijo, predsedstvo EU in Evropski parlament. Pismo so aprila v Sarajevu na slovensko pobudo podpisale članice salzburškega foruma – Slovenija, Avstrija, Češka, Madžarska, Slovaška, Poljska, Bolgarija in Romunija – ter države Zahodnega Balkana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.