Svet
11 ogledov

Ministri prvič o evropskem tožistvu

Institucije EU iščejo 44 prevajalcev in 98 tolmačev v slovenščino ter še štiri j Žurnal24 main
Pravosodni ministri EU so danes v Bruslju prvič razpravljali o možnosti vzpostavitve evropskega javnega tožilstva.

Prva razprava o tem je bila po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja osredotočena na vprašanja, kakšne postopke bi bilo mogoče izpeljati in na kakšen način, če sploh, za ustanovitev evropskega javnega tožilstva. "To je zelo zahtevna tema," je poudaril minister.

Lizbonska pogodba, uveljavljena decembra lani, namreč omogoča, da lahko države članice v v boju proti kršitvam, ki vplivajo na finančne interese EU, iz evropske agencije za pravosodno sodelovanje Eurojust ustanovijo evropsko javno tožilstvo. Opravljalo naj bi dolžnosti tožilca na pristojnih sodiščih držav članic v povezavi s temi kršitvami, sodelovalo pa bi tudi z Europolom.

Postopni koraki do tožilstva
Ministri so se v večini strinjali, da bi bilo v primeru ustanovitve evropskega tožilstva, potrebno pristopiti postopoma, torej da je treba najprej do konca implementirati zadnjo odločitev o Eurojustu, kar naj bi se zgodilo do junija 2011.

Vprašanje pristojnosti
V zraku je tudi vprašanje, ali naj bi se Eurojust oziroma evropski javni tožilec omejila samo na varovanje finančnih interesov EU ali bi lahko njuna pristojnost segla tudi na nekatere hujše oblike kaznivih dejanj s čezmejnim elementom.

Kot se je pokazalo danes, bo razprava o tem živahna. Velika Britanija in Irska sta na primer danes že izrazili načelni problem s tem, da se o tem sploh razmišlja. Po besedah ministra Zalarja sta opozorili, da je to "možnost, ne pa dolžnost unije".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.