Svet
26 ogledov

Ministrica pod plazom kritik zaradi torte

torta švedska Youtube
Afriška skupnost na Švedskem je tamkajšnjo kulturno ministrico Leno Adelsohn Liljeroth obtožilo rasizma, ker se je ob rezanju torte v obliki afriške domorodke smejala in se šalila.

Torta je bila v nedeljo med praznovanjem svetovnega dneva umetnosti razstavljena v švedskem muzeju moderne umetnosti. Izdelal jo je umetnik Makode Aj Linde, ki je želel z njo opozoriti na problem obrezovanja žensk.

Ministrica Lena Adelsohn Liljeroth je na prireditvi začela torto simbolično rezati pri klitorisu. Pri tem pa se je smejala in se šalila, s čimer je pri predstavnikih afriške skupnosti na Švedskem povzročila veliko ogoročenje.

Tiskovni predstavnik omenjene skupnosti Kitimbwa Sabuni je po poročanju švedskega portala The Local sporočil, da je s tem, ko se je smejala, se zabavala in jedla torto, užalila vse tiste, ki so bili žrtve rasizma.

Prav tako pa naj bi s tem pokazala tudi, da se v državi ne zavedajo problema rasizma v državi. "To je bil rasistični spektakel," je dejal in dodal, da je ministrica izgubila njihovo zaupanje.

Ministrica je v odzivu dejala, da se zaveda, da je šlo za provokativno akcijo in za precej bizarno situacijo. Povedala je tudi, da razume ogoročenje skupnosti, a naj ves bes raje usmerijo v umetnika, ki je torto tudi ustvaril. "Umetnost mora biti provokativna," je med drugim še dejala ministrica.

Komentarjev 2
  • bojovi 16:44 18.april 2012.

    No take torte pa res nebi jedel, v obliki človeka :( . Pa da se še šali na račun drugačnih, ta pa je res presegla vse meje.

  • stela 20:18 17.april 2012.

    Kakorkol obrneš in kakršen namen je bil...to je neokusno