Svet
15 ogledov

Mir na Severnem Irskem se krepi

Pripadniki UFF so ocenili, da katoliški prebivalci nekoč nemirne pokrajine ne pr Žurnal24 main
Ulstrski borci za neodvisnost (UFF), paravojaško krilo protestantske severnoirske Zveze za obrambo Ulstra (Uda), so sporočili, da se bodo v noči na ponedeljek razorožili in končali oborožen boj proti ideji morebitne združitve Severne Irske s katoliško Irsko.

Čeprav UFF orožja za zdaj še ne bo izročil pristojnim oblastem, gre za pomemben dokaz stabilizacije položaja v tem delu Velike Britanije.

Kot je ob današnjem dnevu spomina v Belfastu sporočil UFF, verjame, da je vojna na Severnem Irskem končana, zato se tudi sam odpoveduje orožju. "Toplo pozdravljam izjavo Ude, še posebno njeno priznanje, da je konflikt končan, in njeno zavezo doseganju družbe, v kateri sta nasilje in orožje stvar preteklosti," je že sporočil irski premier Bertie Ahern.

Tiskovni predstavnik UFF Jackie McDonald je sicer poudaril, da orožja za zdaj še ne nameravajo izročiti posebni, za to pristojni komisiji, ki je bila oblikovana v sklopu severnoirskega mirovnega procesa, da pa bodo s to komisijo tesno sodelovali. UFF je poleg tega obsodil vse vrste kriminalnih dejavnosti.

Na desetine žrtev
Uda in njeno oboroženo krilo sta nastala na začetku 70. let prejšnjega stoletja v probritanski skupnosti na Severnem Irskem. Njun osnovni cilj je bil boj proti Irski republikanski armadi (Ira), ki se je borila za ločitev Severne Irske od Velike Britanije. Ira je odločitev, da se razoroži, sprejela že leta 2005.

UFF oziroma krovna organizacija Uda je po nekaterih podatkih odgovorna za smrt 112 ljudi, ki so zaradi nasilja njenih pripadnikov umrli v obdobju od leta 1971 do konca nasilja na Severnem Irskem. Najhujši napad se je zgodil oktobra 1993, ko sta dva njena pripadnika napadla restavracijo v Greysteelu in pobila osem katoličanov, ki so tam praznovali.

V zadnjem času je prišlo na dan precej dokazov, da je organizacijo z obveščevalnimi podatki zalagala Britanska vojska. Severna Irska je po desetletjih nemirov maja letos stopila na novo pot, potem ko je bila sestavljena vlada, ki jo vodijo tako protestanti kot katoličani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.