Svet
10 ogledov

Mirijo paniko zaradi ptičje gripe

Ptičja gripa bi se lahko vrnila, opozarjajo na ZN. EPA
Na Kitajskem mirijo razburjenje po smrti moškega zaradi ptičje gripe. Smrt ni bila posledica prenosa virusa med ljudmi.

V soboto so na Kitajskem zabeležili prvi primer smrti zaradi okužbe z virusom ptičje gripe H5N1 v zadnjih 18 mesecih. 

Devetintridesetletnega voznika avtobusa z juga države so 25. decembra hospitalizirali z visoko vročino, slab teden dni kasneje pa je umrl.

Oblasti zagotavljajo, da smrt ni bila posledica okužbe s sevom virusa, ki se ne more prenašati med ljudmi, čeprav je zelo patogen. Poleg tega je bilo v stiku z nesrečnim Kitajcem v stiku okoli 120 ljudi, pa nihče ni razvil kakih sumljivih simptomov. "Zato ni razloga za paniko," so zatrdili na kitajskem centru za nadzor nalezljivih bolezni v Šenzenu na jugu države in pozvali k mirnosti.

Virus še ni mutiral

Ljudje se z virusom H5N1 redko okužijo, če pa že, pa je to vedno posledica stika z okuženo perutnino. Doslej znanstveniki še niso zabeležili prenosa okužbe med ljudmi, vendar pa vse okužbe pozorno spremljajo in upajo, da ne bo prišlo do mutacije virusa, ki bi bil tega zmožen.

To bi namreč lahko povzročilo na milijone žrtev med ljudmi. Okužba s ptičjo gripo se konča s smrtjo v 60 odstotkih primerov. Doslej je za to boleznijo umrlo okoli 350 ljudi, največ v Indoneziji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.