Svet
5 ogledov

Mirna stavka v ognjene spopade

Iz Aten poročajo o spopadih med policijo in protestniki. (Reuters) Žurnal24 main
Grčija stoji. Več kot dva milijona delavcev tako javnega kot zasebnega sektorja stavka proti napovedanim javnofinančnim reformam. V Atenah že spopadi med protestniki in policijo.

Dopisnik televizijske hiše CNN Jim Boulden, ki je v grški prestolnici, je dejal, da so protestniki v neposredni bližini parlamenta odvrgli več molotovk, kar je zanetilo manjše požare. Policija se je na napade odzvala s solzivcem, obenem pa so tudi zaprli vse ceste okoli parlamenta.

Grški mediji poročajo, da se je v začetku mirnega protestnega shoda po središču Aten udeležilo okoli 35 tisoč ljudi. Poročevalec dodaja, da je nasilje omejeno na majhne frakcije nezadovoljnih protestnikov, katerih divjanje je trajalo le slabo uro. Tiste, ki jih ni “razkadil“ solzivec, je policija aretirala in postavila na hladno.

Stavka okoli dva milijona delavcev
Nezadovoljstvo z varčevalnimi ukrepi, ki sovpada z nezadovoljstvom s pomočjo Evropske unije državi, je v splošno stavko pognalo okoli dva milijona delavcev. Stoji večina javnega prevoza, letala ne letijo niti iz države niti vanjo. Javne šole, sodišča in uradi so zaprti, v večini bolnišnic nudijo le nujno pomoč. Turisti si danes ne bodo mogli ogledovati grških znamenitosti. V središču Aten se pripravljata dva ločena protestna shoda.

Podpora še vedno visoka
''Grki se dobro zavedajo, da so trenutne fiskalne razmere v državi slabe, vendar so ukrepi preostri,'' je za BBC dejal vodja največje sindikalne konfederacije v zasebnem sektorju GSEE, Yiannis Panagopoulos. Kljub sindikalnim protestom pa javnomnenjske raziskave v grških medijih še vedno kažejo na večinsko podporo javnosti varčevalnim ukrepom socialistične vlade v Atenah. Javnost tudi meni, da socialni nemiri, po katerih je Grčija znana, v tem kriznem trenutku za državo niso primerni.

Grčija se sicer v zadnjem času sooča z valom delavskega upora, stavkal je že javni sektor in cariniki.

Ne vidijo se iz dolgov
Javni dolg Grčije znaša 12,7 odstotka, kar pomeni, da je štirikrat višji, kot dovoljujejo določila za evroobmočje. K slabemu stanju je poleg svetovne gospodarske krize prispevalo še slabo upravljanje z javnimi financami in načrtno prikrivanje dejanskih razmer v grških javnih blagajnah pred EU in svetom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.