Svet
1 ogledov

Mirno jutro v Gazi in Izraelu

Izraelski vojaki na meji z Gazo Reuters
Palestinci na območju Gaze in Izraelci so se po več kot tednu spopadov danes zbudili v mirno jutro, saj strani za zdaj spoštujeta prekinitev ognja, ki je začela veljati včeraj zvečer.

Izraelska vojska je sicer sporočila, da so Palestinci iz Gaze prvo uro premirja izstrelili pet raket. Tri so pristale na izraelskem ozemlju, dve pa je prestregel protiraketni obrambni sistem. O ranjenih ali gmotni škodi ne poročajo, izraelska vojska pa ni odgovorila na izstrelke.

Ustavitev vseh napadov

Prekinitev ognja sta v sredo v Kairu objavila egiptovski zunanji minister Mohamed Kamel Amr in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Dogovor zavezuje Izrael k ustavitvi vseh napadov na Gazo s kopnega, morja in iz zraka, vključno z vdori in usmerjenimi napadi na posameznike. Palestinska stran je morala ustaviti vse napade iz Gaze na Izrael.

Napadli 1.500 tarč v enem tednu

Izrael je v osem dni trajajoči ofenzivi na Gazo zadel 1.500 tarč z izstrelki z morja in iz zraka. Hamas in Islamski džihad sta na izraelsko ozemlje izstrelila skoraj enako število raket. Od tega jih je 875 padlo na nenaseljena območja, 421 jih je prestregel protiraketni sistem, 58 pa jih je zadelo naseljena območja. Na palestinski strani je bilo ubitih 160 ljudi, od tega več kot polovica civilistov, na izraelski pa pet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.