Svet
17 ogledov

Mirovni načrt ni ustavil umiranja

sirija, eksplozija
1/6
Reuters
Sirijo kljub mirovnemu načrtu, ki je začel veljati 12. aprila, pretresajo eksplozije in drugi napadi, ki sejejo smrt med pripadniki varnostnih sil in civilisti.

Mesto Idlib na severozahodu Sirije je pretreslo več eksplozij, katerih tarče so bila poslopja varnostnih sil. V napadih je bilo po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih več kot 20 ljudi, večina pripadnikov varnostnih sil, pa tudi civilistov, medtem ko sirska državna televizija poroča o osmih smrtih.

Eden od aktivistov je za tiskovno agencijo Associated Press povedal, da so bili kraji eksplozij več sto metrov narazen in da so bombe eksplodirale ena za drugo v razmiku petih minut takoj po zori.

Prisotnost opazovalcev jih ni ustavila

BBC-jev dopisnik iz Bejruta v Libanonu Jim Muir je povedal, da je Idlib znan po svojem kljubovanju vladi, vendar je bilo mesto v zadnjih dneh razmeroma mirno, saj sta bila tam nameščena dva opazovalca Združenih narodov (ZN). Ena od eksplozij je bila kakih 200 metrov od njunega hotela.

Sicer Varnostni svet Združenih narodov namerava v Sirijo napotiti 300 opazovalcev, ki bodo nadzirali krhko prekinitev ognja v državi. Mirovni načrt, ki ga je oblikoval posebni odposlanec ZN in Arabske lige Kofi Anan, je začel veljati 12. aprila, kljub temu pa zelo pogosto prihaja do kršitev.

Eksplozija tudi v bližini Damaska

Po navedbah observatorija je do silovite eksplozije, najverjetneje je šlo za avtomobil bombo, prišlo tudi v bližini prestolnice, več ljudi naj bi bilo ranjenih. Novica ni potrjena, prav tako ne navedbe državne televizije, da so trije moški ponoči izvedli napad z raketnimi granatami na sirsko centralno banko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.