Svet
13 ogledov

Mirovniki množični posiljevalci

Palača Združenih Narodov v New Yorku. Žurnal24 main
Poročilo Združenih narodov, ki izraža zaskrbljenost zaradi porasta obtožb o spolnih zlorabah pripadnikov mirovnih misij.

V lanskem letu so se spolne zlorabe nanašale na 69 civilnih ter vojaških in policijskih pripadnikov misij Združenih narodov (ZN) iz 21 držav.

Pri obtožbah, ki jih navaja poročilo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, gre za spolne napade, spolne odnose v zameno za darila in spolne odnose z mladoletniki. To poročilo je prvo, ki javno razgrinja narodnost vojaških in policijskih pripadnikov misij svetovne organizacije, na katere letijo obtožbe o zlorabah. Preiskava oz. obravnava teh je v pristojnosti držav, iz katerih prihajajo ti pripadniki.

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, naj bi zaradi tega obstajala velika možnost, da vojaški in policijski pripadniki ZN za zagrešene zlorabe ne bodo kaznovani. Na vojaške pripadnike misiji ZN se sicer nanaša 38 obtožb, na policijske 16. Petnajst se jih nanaša na civilno osebje. Te so ZN preiskali.

Zlorabljali tudi Nemci in Slovaki

Vojaki in policisti, na katere so leteli z dokazi podkrepljeni očitki o spolnih zlorabah, preiskava katerih pa še ni stekla, prihajajo iz Kameruna, DR Konga, Maroka, Nigerije, Južne Afrike, Kanade, Ruande, Senegala in Moldavije.

Očitki o spolnih zlorabah so leteli tudi na vojake in policiste iz Nemčije, Slovaške in Gane, a zanje ni bilo dokazov. Skupaj so očitki leteli na sodelavce ZN na 10 mirovnih misijah, pri čemer je z 22 primeri domnevnih spolnih zlorab na prvem mestu tista v Srednjeafriški republiki, s 16 pa sledi misija v DR Kongo.

Poročilo poziva h krepitvi mehanizmov za klicanje storilcev tovrstnih kaznivih dejanj na odgovornost, vključno z vzpostavitvijo naglih sodišč na samih misijah in zbiranjem vzorcev DNK uniformiranih pripadnikov ZN, ki so obtoženi spolnih zlorab.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:06 06.marec 2016.

    Mirovnik ZN i so med zločini ki so se dogajal na Balkanu gledal stran. Vse kar delajo je to da nase gledajo. Za ostale jih pa boli k.... pa čeprav imajo službo zato da naj bi pazil na druge...ampak ne..še ...prikaži veče več... Zarad neznanja izvajanja masturbacije grejo posiljevat. Izmečki.

  • Merkava4 19:38 04.marec 2016.

    Ban Ki Moon - najslabši predsenik ZN vseh časov - pober se na svoje polje riža.....

  • Five 16:15 04.marec 2016.

    F u j ! ! !