Svet
18 ogledov

Miru očitno le še ne bo

gaza hamas policist reuters Žurnal24 main
Palestinci in Izraelci naj bi najprej privolili v prekinitev spopadov na območju Gaze, vendar ne za več kot 72 ur. v Hamasu zdaj tak dogovor zanikajo.

Čeprav je sprva izgledalo, da bodo spopadi na območju Gaze predvidoma v naslednjih treh dneh vendarle prekinjeni, se je kasneje izkazalo, da se to le ne bo uresničilo. Tako palestinsko islamistično gibanje Hamas kot Islamski džihad naj bi privolila v 24-urno prekinitev spopadov z možnostjo, da se ta podaljša še za 48 ur, poroča BBC. A so medtem v Hamasu zanikali, da bi pristali v enostransko prekinitev spopadov.

Bitka bo še trajala

"Jaser Abed Rabo, tesen svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ni zastopal Hamasa in palestinskega odpora, ko je napovedal prekinitev spopadov. Ko bomo dobili izraelsko obvezo ob mednarodnih garancijah o spoštovanju humanitarne prekinitve spopadov, bomo ponudbo proučili. Da bi razglasili enostransko prekinitev spopadov, medtem ko okupatorji pobijajo naše otroke, pa se ne bo zgodilo," zdaj zagotavlja tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Izraelske sile so sicer v noči iz ponedeljka na torek močno okrepile napade na območju Gaze, zaradi česar naj bi umrlo prek 100 Palestincev, še navaja BBC. Ubiti naj bi bili najmanj štirje otroci, pet izraelskih vojakov in tudi nekaj predstavnikov Organizacije Združenih narodov (OZN).

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek zvečer v daljšem televizijskem nagovoru jasno napovedal še dolgo vojaško ofenzivo v Gazi. Da bo Izrael svojo vojaško operacijo ustavil šele, ko bo uničil vse predore, prek katerih mejo Gaza-Izrael nedovoljeno prečkajo sile palestinskega gibanja Hamas.

Izraelska vojska pa je med njegovim govorom opozorila več tisoč Palestincev v krajih Zejtun, Džabalija, Bejt Lahija and Bejt Hanun, naj spričo načrtovane zaostritve tritedenske ofenzive zapustijo domove in se zatečejo v osrednji del območja Gaze. Kmalu zatem je izraelska vojska začela silovite letalske napade na območje Gaze. Izraelska letala so bombardirala tudi hišo vodje Hamasa v Gazi Ismaila Hanije, a v napadu neuradno ni bil nihče ranjen.

Palestinski skrajneži pa so zgodaj davi na Izrael izstrelili najmanj osem raket, pri čemer sta dve padli deset kilometrov južno od Tel Aviva. Odgovornost za napad je prevzelo oboroženo krilo Hamasa, Brigade Ezedina Kasama.

Generalni sekretar OZN Ban Ki Moon je ob vsem tem zaskrbljen zlasti zaradi poziva Izraela desettisočim ljudem, naj se zatečejo v mesto Gaza. Ob tem je posvaril, da človekoljubne organizacije, ki delajo v Gazi, nimajo zadostnih virov za pomoč dodatnemu valu notranje razseljenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.