Svet
5 ogledov

Misija na Cipru podaljšana

Voditelja ciprskih Turkov Mehmeta Alija Talata in ciprskega predsednika Demetris
1/9
Žurnal24 main
Varnostni svet Združenih narodov je v petek s soglasjem za šest mesecev podaljšal mandat misiji ZN na Cipru (UNFICYP).

Misija, ki deluje že od leta 1964, končala pa se bo 15.decembra letos, je bila z resolucijo podaljšana soglasno. Poleg tega je Varnostni svet pozdravil tudi letošnje dogovore med voditelji ciprskih Turkov in Grkov, še posebno zavezo za sklenitev federacije dveh con in dveh skupnosti (bizonalna in bikomunalna federacija), ki bosta politično enakopravni. Ciper je že od leta 1964 razdeljen na grški in turški del, a slednji ni priznan s strani mednarodne skupnosti.

Resolucija je obe strani pozvala, naj nadaljujeta prizadevanja za iskanje skupnih točk in reševanje nesporazumov. Hkrati pa so jih spodbudili, naj čim hitreje in čim bolj učinkovito prek pogajanj dosežejo tudi dogovor o občutljivih vprašanjih. Združeni narodi so pri reševanju sporov zelo previdni, saj pazijo, da se Turčija in Grčija (obe članici zveze Nato) ne zapleteta v vojno zaradi otoka.

V petek so Združeni narodi napovedali tudi obisk generalnega podsekretarja za politične zadeve Lynna Pascoeja, ki bo v torek obiskal Ciper. Tam se bo na posvetih o političnem procesu sestal z voditeljem ciprskih Turkov Mehmetom Alijem Talatom in predsednikom Republike Ciper Demetrisom Kristofiasom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.