Svet
16 ogledov

Misija na Mars postaja katastrofa za Zemljo

Phobos-grunt Roscosmos
Upanja, da bi ruske vesoljske oblasti uspele prevzeti nadzor nad neuspešno izstreljenim vesoljskim plovilom Phobos-Grunt, plahni iz ure v uro. Najverjetneje bo plovilo brez posadke vstopilo v Zemljino ozračje skupaj z veliko količino toksičnega goriva in radioaktivnim kobaltom-57 na krovu.

Ruski program osvajanja Marsa je vsaj za zdaj dosegel klavrn zaključek. 130 milijonov evrov vreden projekt, ki naj bi iz Rdečega planeta prinesel vzorce tal, se je v sredo končal že v Zemljini orbiti, potem ko se motorji plovila ob ločitvi od nosilne rakete domnevno zaradi napake v opremi niso zagnali. Ruski znanstveniki so povrh priznali, da s sondo ne morejo vzpostaviti povezave in zagnati motorjev, tako da nimajo vpliva na njen neprostovoljni povratek na Zemljo. Dodatno težavo predstavlja "okno" skozi katerega lahko Rusi "vidijo" sondo med kroženjem okoli Zemlje.

Medtem ko Rusi upajo, da bo visoko toksično gorivo med vstopom v atmosfero ostalo tekoče in bo brez posledic eksplodiralo okoli 75 kilometrov nad površjem Zemlje, se v Nasi bojijo drugačnega scenarija. V primeru, da bi dušikov tetraoksid zamrznil, bi lahko skupaj z ostanki 14,6-tonskega (od tega je goriva kar 12 ton) plovila padlo na Zemljo in povzročilo ekološko katastrofo. Še posebej nevarno bi bilo, če bi padlo na obljudeno območje.

Nasa sicer meni, da se Phobos-Grunt na Zemljo ne bo vrnil pred decembrom.

Ambiciozna misija

Ruski vesoljski program je Phobos-Grunt promoviral kot misijo, ki bo državo po dveh desetletjih vrnilo v ospredje osvajanja vesolja. Na Marsovo luno Phobos naj bi spustilo posebno sondo, ki bi pobrala vzorce prsti in se nato leta 2014 z njimi vrnilo na Zemljo. Phobos je namreč luna, za katero strokovnjaki domnevajo, da vsebuje veliko materiala iz asteroidov. Povrh vsega ima Phobos-Grunt s seboj še kitajsko sondo, ki naj bi jo "odvrgel" v vesolju in tako začel tudi kitajski pohod v globine vesolja.

Komentarjev 1
  • Zlatko Nemec 23:02 12.november 2011.

    rusi pa američani lahko, nas bi osiromašli z odškodninami. to je že druga jedrska katastrofa rusije v cca 30 letih, pa spet noben ne bo odgovarjal