Svet
2 ogledov

Misija v Libiji podaljšana

Libija med drugim namerava kupiti tudi tanke. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Varnostni svet ZN podaljšal mandat misiji ZN v Libiji (Unsmil) do 16. marca prihodnjega leta. Razširil tudi mandat, da lahko pomaga prehodni vladi v prizadevanjih proti veliki razširjenosti orožja v državi.

Misija Unsmil je bila ustanovljena septembra za dobo treh mesecev z uvodnim mandatom, da podpre nacionalni prehodni svet pri obnovi države po koncu spopadov proti režimu Moamarja Gadafija. Mandat je predvideval pomoč pri obnovi vladavine prava, pisanju nove ustave, promociji sprave in pripravah na volitve.

Razširjeni mandat misijo, ki ima manj kot 200 pripadnikov, sedaj pooblašča, da tudi pomaga prehodni vladi pri soočanju z grožnjo širitve vseh vrst orožij, še posebej pa prenosnih sistemov za rakete zemlja-zrak. Sile nacionalnega prehodnega sveta so Libijo osvobodile 23. oktobra, po osmih mesecih bojev proti nekdanjemu voditelju Gadafiju, ki so ga ujeli in ubili.

Komentarjev 3
  • privat 12:21 03.december 2011.

    izRODEk / danes, 08:42...vidiš boljše jutri...napredek ,razcvet evrope....a sami morilci..kdo bo sploh to lahko normaliziral??!!..noben!!

  • privat 12:21 03.december 2011.

    izRODEk / danes, 08:42...vidiš boljše jutri...napredek ,razcvet evrope....a sami morilci..kdo bo sploh to lahko normaliziral??!!..noben!!

  • izRODEk 08:42 03.december 2011.

    narod je res tko zarukan, da verjame, da so prišli pomagat narodu libije....v resnici je samo to, da so prišli krast nafto. tako kot tukaj zmerjajo cigane, da kradejo, taki cigani so združeni narodi in nihova agresorska vojska NATO. in, ...prikaži več, če lahko vsakdo dandanes jasno in glasno napiše, da so združeni narodi navadni cigani, lopovi, kradljivci, predvsem pa s svojo okupatorsko vojsko NATO zraven še morilci, pa nihče nič ne reče, se je potrebno vprašati: ali so taki ničvredneži, da jim to nič ne pomeni, ali pa je nekaj na tem.smrdljivi združeni narodi in morilci NATO vojska, upam, da se vam kmalu zgodi eno neprijetno presenečenje, imenovano najsibodi iran, kitajska, severna koreja in podobno. pa da vas zravnajo z zemljo!!!