Svet
311 ogledov

Mitch McConnell sporočil svojo odločitev

Mitch McConnell Epa Mitch McConnell.
Mitch McConnell je danes napovedal, da se novembra ne bo potegoval za položaj vodje senatnih republikancev. Zatrdil je sicer, da se še ne namerava upokojiti in ostaja v senatu vsaj do izteka mandata januarja 2027.

"Služenje Kentuckyju v senatu je bila čast mojega življenja. Vodenje mojih republikanskih kolegov pa največji privilegij. Vendar pa se je treba zavedati, kdaj je nujno novo poglavje življenja," je dejal Mitch McConnell. Dodal je, da bo ostal v senatu do konca mandata.

Omenil je tudi spor med njim in privrženci Trumpove politike v senatu. Kot je dejal, imajo ZDA nepogrešljivo vlogo v svetu in si je zaradi tega močno prizadeval za potrditev pomoči Ukrajini. "Zavedam se trenutne politike znotraj moje stranke, ampak bolj kot kadarkoli prej verjamem, da je vodilna vloga ZDA v svetu ključna," je dejal.

McConnell je bil vodja senatne večine od leta 2015 do leta 2021, ko so večino prevzeli demokrati in je postal vodja manjšine. Sodi v tako imenovano tradicionalno jedro republikanske stranke, ki v nasprotju s Trumpom med drugim odločno podpira nadaljevanje pomoči Ukrajini.

Toplo-hladen odnos s Trumpom

McConnell je s Trumpom uresničil republikansko politično prioriteto znižanja davkov, z imenovanjem kar treh konservativnih vrhovnih sodnikov pa odpravo pravice do splava in vrsto drugih odločitev konservativne večine vrhovnega sodišča - na primer glede orožja in debirokratizaciji.

Trumpa je kot vodja senatne večine zaščitil pred dvema ustavnima obtožbama. Njun odnos sicer ni bil nikoli prisrčen, Trump pa ga je začel ostro napadati takoj, ko si je McConnell privoščil kakšno od redkih kritik. Leta 2021 je odgovornost za napad njegovih privržencev na kongres javno pripisal Trumpu, vendar potem onemogočil obsodbo v senatu po ustavni obtožbi.

McConnell je lani poskrbel za zaskrbljenost, ko je dvakrat otrpnil med izjavo za medije in se ni zavedal okolice. Zdravniki sicer niso odkrili nič resnejšega.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.