Svet
3 ogledov

Mjanmarske volitve, ki to niso

Leta 2007 je v Mjanmarju izbruhnila vstaja opozicije pod vodstvom budističnih me Žurnal24 main
Prebivalci hermetično zaprtega Mjanmara imajo eno redkih priložnosti, da oddajo volilni glas. Vladajoča hunta obljublja, da volitve pomenijo prehod v demokracijo, a opozicija bojkotira glasovanje.

To so prve volitve v državi po 1990, ko je zmagala stranka Narodna liga za demokracijo Nobelove nagrajenke Aung San Su Či. Vendar so takrat z državnim udarom oblast prevzeli generali, San Su Čijevo strpali v hišni pripor in skorajda povsem osamili državo, ki se je nekdaj imenovala Burma, pred zunanjim svetom.

Narodna liga volitve bojkotira, ker je njena voditeljica še vedno v po njihovem prepričanju nezakonitem priporu, poleg tega pa meni, da volitve niso pravične in si bodo z njimi generali zgolj podaljšali svoj mandat. Poznavalci pričakujejo, da bosta večino v parlamentu imeli dve provladni stranki, ki kandidirata tudi z največ kandidati, poroča BBC.

K njuni zmagi bo po prepričanju opozicije pripomoglo oviranje njihove kampanje in zastraševanje ljudi, da bodo zgubili službe, če ne bodo volili "pravih". Prav tako na predčasnih volitvah, na katere naj bi množično silili volivce, niso dovolili prisotnosti predstavnikov opozicije. Tujim opazovalcem in novinarjem sploh niso dovolili v državo, internetne povezave s svetom pa v zadnjih dneh delujejo le omejeno.

Zahod volitev ne jemlje resno
Kaže pa, da bojkot glavne opozicijske stranke ni uspel, saj po pričevanjih redkih zahodnih diplomatov v državi ljudje množično odhajajo na volitve. Vseeno pa vsaj zahodne države volitev ne jemljejo kot pravi odraz volje ljudi. Ameriški predsednik Barack Obama je tako včeraj med obiskom v Indiji dejal, da bodo te volitve vse prej kot svobodne in poštene, na kar kaže tudi najmanj 2.100 političnih zapornikov na čelu s San Su Čijevo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.