Svet
53 ogledov

Mladić bo pričal v procesu proti Kosu

V korist Franca Kosa bo očitno pričal Ratko Mladić, Kos pa mu bo vrnil "uslugo". Žurnal24 main
V sojenju proti Ratku Mladiću naj bi pričal tudi Slovenec Franc Kos, Mladić pa bo pričal v procesu proti svojemu nekdanjemu podrejenemu, ki je sodeloval v pobojih pri Srebrenici.

"Da, res je. Prosili smo, da bi kot pričo naše obrambe zaslišali generala Ratka Mladića, sodišče pa je naši prošnji ugodilo in bo uradno naslovilo prošnjo v Haag. V petek odhajam v Beograd na sestanek z Mladićevim odvetnikom, s katerim bova dorekla podrobnosti o skupnih stališčih glede dogodkov pri Srebrenici," je za Žurnal24 povedal Dušan Tomić, odvetnik Franca Kosa, proti kateremu v Sarajevu poteka proces zaradi eksekucije najmanj 800 Bošnjakov 16. julija 1995 na Branjevu v Pilici. Kos je bil sicer poveljnik posebnega voda, ki naj bi bil odgovoren neposredno generalu Ratku Mladiću.

Želimo, da pride resnica o tem, kako se je dogajalo pobijanje civilistov in zajetih vojakov, na dan.
Dušan Tomić, odvetnik

V zameno bi tudi Kos pričal v procesu proti Mladiću, ko se bo ta začel pred haaškim sodiščem za vojne zločine. "Želimo, da pride resnica o tem, kako se je dogajalo pobijanje civilistov in zajetih vojakov, na dan," je dejal Tomić. "Priča tožilstva, nekdanji šef Mladićevega kabineta Dragomir Pečanac, je na procesu proti Kosu in trem soobtoženim dejal, da je vod ukaz za poboj ujetnikov prejel neposredno od Mladića. A je Mladić takoj po prijetju dejal, da nima zveze s temi poboji, in tudi Kos ter ostali zatrjujejo, da ukaza za pobijanje zajetih niso dobili od Mladića, temveč neposredno od šefa kabineta. Kos poleg tega trdi, da je bilo obenem izrecno zaukazano, naj pripadniki voda ne pomislijo na zavrnitev ukaza, saj bodo sicer sami ustreljeni."

Mladićev odvetnik o tem ne ve nič
"Tistemu, ki je dal tak predlog, je jasno, da Mladić zaradi slabega zdravstvenega stanja trenutno ni sposoben prestajati nikakršnega zaslišanja. Gre za izrazito politično potezo. Odvetniku je očitno potrebna osebna promocija," nam je zatrdil Miloš Šaljić, Mladićev odvetnik. 
Na vprašanje, ali je obveščen o domnevnem sestanku s Kosovim odvetnikom, je Šaljić odgovoril: "Z menoj se ni nihče pogovarjal. O sestanku ne vem ničesar."

Pričala bi prek videopovezave
Tomić pravi, da bi pričanje obeh potekalo prek videopovezave. Kot dodaja, je Kos, ki krivde za udeležbo pri pobojih ne zanika, precej razočaran nad ravnanjem slovenskih oblasti, saj ga vse od priprtja ni obiskal še noben predstavnik njegove prvotne domovine.

Strokovnjak za mednarodno kazensko pravo Ljubo Bavcon je potrdil Tomićeve navedbe, da bi zaslišanje obeh obtožencev potekalo preko videopovezave. "Če bi bil Kos v procesu sojenja Mladiću odločilna priča, bi haaško sodišče pričanje verjetno dovolilo. Če bi bil Kos razbremenilna priča za Mladića, pa ga utegne v proces vključiti tudi Mladićev odvetnik," je dejal Bavcon.

Kos je skupaj s trojico obtožen genocida, kot poveljnik voda pa naj bi bil zadolžen za strele v glavo tistim, ki so preživeli rafale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.