Svet
13 ogledov

Mladić je nazaj po počitnicah

ratko mladić Reuters
Po sodnih počitnicah se danes nadaljuje sojenje Ratku Mladiću, obtoženemu za genocid med vojno v Bosni in Hercegovini. Na sojenju njegovi nekdanji desni roki bosta tožilstvo in obramba imela sklepne besede.

Na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije bosta imela do četrtka tožilstvo in general Zdravko Tolimir, ki se brani sam, sklepne besede. Pomočnik nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića za obveščevalno-varnostne zadeve je, tako kot Mladić, obtožen za genocid v Srebrenici, v katerem je bilo po padcu te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubitih najmanj osem tisoč Bošnjakov.

Tolimir je v osmih točkah obtožen za genocid, združevanje s ciljem storitve genocida, iztrebljanje, uboje, pregon, prisilno preseljevanje in deportacije Bošnjakov iz Srebrenice in Žepe od julija do novembra 1995. Obtožen je tudi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Tožilstvo s 126 pričami, Tolimir s štirimi

Sojenje Tolimirju se je začelo 26. februarja 2010, potem ko so ga maja 2007 prijeli v Republiki srbski. Na prvem nastopu pred sodiščem 4. junija istega leta se ni želel izreči o krivdi, zato je sodišče v skladu s pravili zabeležilo, da ni kriv. Tožilstvo je na sojenju predstavilo 126 prič, Tolimir pa štiri.

Pričal bo bivši britanski novinar van Lynden

Na haaškem sodišču se bo po enomesečnih sodnih počitnicah nadaljevalo tudi sojenje Mladiću. Tožilstvo bo nadaljevalo s predstavitvijo dokazov. Po napovedih naj bi pričal bivši britanski novinar Aernout van Lynden, ki je bil med vojno dopisnik britanske mreže Sky iz Sarajeva.

Van Lynden je takrat med drugim imel intervjuje z Mladićem in s političnim voditeljem bosanskih Srbov Radovanom Karadžićem, pričal pa je že na sojenju Karadžiću in sedaj že pokojnemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Sojenje Mladiću se je začelo 16. maja, od začetka dokaznega postopka 9. julija pa je proti Mladiću pričalo šest prič. Tudi Mladić se ni izrekel o krivdi in je sodišče v skladu s pravili zabeležilo, da se je izrekel, da ni kriv.

ki se brani sam, bodo imeli za sklepne besede čas do četrtka.
Komentarjev 1
  • privat 16:03 21.avgust 2012.

    kje so zdaj srbski junaki..??