Svet
6 ogledov

Mladić prišel, ven ga je poslal sodnik

Ratko Mladić na sodišču v Haagu. EPA
Ratko Mladić se je danes udeležil branja obtožnice na sojenju v Haagu. Ker mu sodnik ni dovolil odloga, da bi ga lahko zastopal beograjski odvetnik Miloš Šaljić, je Mladić povedal, da branja obtožnice ne bo poslušal, in sodnika prekinjal, tako da ga je ta poslal iz dvorane.

Sodnik je v odsotnosti obtoženca prebral vse obtožbe na njegov račun. Med drugim so ga obtožili tudi genocida. Ker je bil Ratko Mladić odstranjen iz dvorane, so pri vseh točkah obtožnice privzeli, da se je izrekel za nedolžnega. Kasneje je povedal, da lahko Mladić izrek o krivdi kadarkoli spremeni.

Obiskal ga bo ruski odvetnik

"Gospod sodnik, da skrajšam zgodbo: zahtevam, da me zastopata dva odvetnika, Miloš Šaljić in Aleksanedr Mezajev," je povedal Mladić.

Mladić pravi, da ostalih odvetnikov ni zahteval in jih ne potrebuje. Dobil je sicer dovoljenje, da ga ruski odvetnik Aleksander Mezajev obišče v celici.

Ker je sodnik ponovno zavrnil možnost podaljšanja časa za izrek o krivdi, Mladić ni želel sodelovati s sodiščem.

S sodnikom se nista razumela

Danes ob desetih se je začelo zaslišanje, na katerem bi se moral nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Mladić izreči o krivdi.

Mladić se je proti pričakovanjem v dvorani prikazal. Njegov sedanji odvetnik je zaprosil za dodaten odlog pri izreku o krivdi, poleg tega pa je zaprosil, da mu sodišče dopusti, da odide iz dvorane. Obe prošnji sta bili zavrnjeni.

"Ne podcenjujem vas, ne slišim na desno uho, pol mojega telesa ne deluje. Ne nagovarjam ljudi, ampak vas poslušam. Prosim, dovolite mi, da nosim kapo, ker me zebe v glavo," je na opozorilo sodnika povedal Mladić. Sodnik mu je očital, da se obrača proti galeriji obiskovalcev sojenja in ne proti tribunalu.

Mladić pomoči verjetno ne bo dobil

Kot je nedavno napovedal Mladićev odvetnik, je njegova družina za finančno pomoč pri obrambi prosila Republiko srbsko in Srbijo.

Srbija se po mnenju Dušana Ignjatovića, vodje srbskega urada za sodelovanje s haaškim sodiščem, za to zagotovo ne bo odločila, saj se Mladić ni predal prostovoljno. "Uradne zahteve s strani Mladićeve družine še nismo prejeli," je za Reuters povedal Ignjatović.

Komentarjev 2
  • privat 17:37 04.julij 2011.

    na grmado z njimi...en četnik manj na tem svetu...še dosti dela nas čaka...vendar je to mali korak za človeštvo in velik za človeka!! Kdo je že to rekel za četnike??

  • širhakl 09:30 04.julij 2011.

    RADETA,KOT GENERALA,PRED HITRO VOJAŠKO SODIŠČE.NE RAB OBRAMBE,JE VSEGA KONEC V PARIH MINUTAH.