Svet
20 ogledov

Mladić v Haagu kaže srednji prst

S sodišča so že sporočili, da bo Mladić pred haaške sodnike prvič stopil v petek
1/14
Žurnal24 main
Mladić, obtožen vrste najhujših zločinov, je v sodno dvorano vstopil z dvignjenimi palci, prisotnim družinskim članom žrtev pa je grozil.

Končala se je današnja predstavitev obtožnice zoper nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića. Nadaljevalo se bo jutri s predstavitvijo obtožnice, ki ga bremeni zločinov v Srebrenici.

Tožilec je danes zavrtel video posnetek vožnje v avtomobilu, slišati pa je bilo razgovor Mladića in njegovega prijatelja Lešića. Mladić je med drugim dejal: "Vsakič, ko se peljem mimo Sarajeva, se ustavim in nekoga ubijem." Med prikazovanjem posnetka je Mladić sicer spremenil barvo, a se je smehljal, poroča Al Jazeera.

Skriva, da jemlje tablete

ratko mladić | Avtor: Reuters Reuters
Okrog 13. ure je Mladiću eden od stražarjev prinesel nov kozarec vode in tableto. To je nekaj časa držal v roki in pogledoval proti galeriji, kot da bi se želel prepričati, da nihče ne bo videl. In ko je tableto dal v usta, je to storil skrivoma oziroma se je "popraskal pod nosom" ter z roko prešel prek ust, kot bi si jih obrisal.

Grozi tudi v Haagu

Mladić, katerega ekipa se je trudila prestaviti začetek sojenja, se je obnašal zelo nonšalantno. V sodno dvorano je vstopil z dvignjenimi palci in ploskanjem. Sodnik Alphons Orie ga je večkrat opomnil, naj se vzdrži kakršne koli komunikacije z ljudmi, ki so prisotni na sojenju. Občinstvu se je namreč nasmihal in jim gestikuliral.

Predsednica združenja Matere Srebrenice Munira Šubašič je dopisniku agencije Anadolija iz Haaga povedala, da se je Mladić večkrat obrnil k njim, kazal srednji prst in prešel s prstom po vratu. "Na njegove grožnje sem mu pokazala, da ima lisice. Vsi smo se odzvali burno."

V dvorani je bilo okoli trideset družin žrtev, večinoma so to ženske iz Srebrenice. Pazniki so jih vseskozi mirili, saj so glasno negodovali, komentirali postopek in se prepirali z Mladićem.

Grozljive zgodbe

Tožilstvo pravi, da bo med procesom dokazalo, da je bil glavni Mladićevi namen etnično čiščenje Bosne in Hercegovine. Tožilec je v uvodno besedo vpletel več zgodb žrtev Mladićevih vojakov. Dejal je, da je bilo spolno nasilje sestavni del etničnega čiščenja. Žrtve so bili vsi: ženske, moški, otroci. Včasih so jih spolno zlorabljali vojaki, včasih so morali silo izvajati en nad drugim, tudi nad družinskimi člani.

"Niti pogledala nisem, kdo je vstopil in kdo izstopil iz sobe. Svet bi moral pogledati v naše oči. Pred tem so mi ubili mamo in brata in do tistega dne me jih je posililo okoli 50," je tožilec prebral izpoved žrtve iz Foče.

Opomba: zaradi neprimernih komentarjev smo komentiranje onemogočili.