Svet
3 ogledov

Mladić v priporu

1/24
Žurnal24 main
Mladić je okoli 21.30 prispel v pripor haaškega sodišča v Scheveningenu.

Časnik Slobodna Bosna pa poroča, da so Mladića na letališčuv Roterdamu pričakali predstavniki srbskega veleposlaništva in veleposlanica BIH na Nizozemskem Miranda Sidran-Kamišalić (Mladić je namreč tudi državljan BiH).

Slobodna Bosna še piše, da se je z veleposlanico povsem lahkotno pogovarjal o sebi, možganski kapi, ki jo je preživel, vnukih in vsakdanjih stvareh, spraševal je tudi, kako je v Haagu. Njihov vir dodaja, da je bil videti dobro za svoja leta in se premikal brez težav.

Do pripora sta priletela dva helikopterja, eden je pristal, drugi pa je krožil nad priporom in nato odletel. Mediji domnevajo, da so Mladića pripeljali s helikopterjem, možno pa je, da so ga pripeljali tudi v koloni vozil, ki je istočasno kot helikopterja zapustila letališče.

Mladića bodo v priporu zdravniki temeljito pregledali, nato pa bodo spremljali njegovo zdravstveno stanje.

Več podrobnosti o izročitvi in nadaljnjih postopkih bo znanih jutri ob 12. uri po tiskovni konferenci haaškega sodišča.

"Zadoščenje za žrtve"
Srbska pravosodna ministrica Snežana Malović je dejala, da je ob 15. uri podpisala odločitev o izročitvi in da se je postopek izročitve že začel. Dejala je, da je Srbija s tem izpolnila svojo obvezo: "Privedba Mladića pred roko pravice je zadoščenje za žrtve in njihove družine ter hkrati del sprave v regiji."

Poudarila je, da Srbija ne bo zatočišče za vojne zločince, s predajo Mladića pa njihovo delo ni končano. Napovedala je, da bodo ugotovili, kdo mu je pomagal in zakaj je morala Srbija porabiti toliko energije, da ga je našla.

Ekspresno zavrnili pritožbo
Srbsko sodišče je danes po hitrem postopku zavrnilo pritožbo Ratka Mladića na izročitev haaškemu sodišču za zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Pritožbo je včeraj vložil Mladičev odvetnik Miloš Šaljić, ki trdi, da nekdanji vojaški vodja bosanskih Srbov zdravstveno ni sposoben za sojenje.

Več o tem, kaj se je z Mladićem dogajalo v dopoldanskih urah – med drugim je obiskal grob svoje hčerke, ki je storila samomor z njegovo pištolo – si preberite na tej povezavi.

Novinarji na preži
V Scheveningu so se že začele zbirati novinarske ekipe. Glavni haaški tožilec Serge Brammertz pa je zaradi prihoda Mladića preložil službeno pot v New York.

Težko ob srečanju z družino
Mladića so ga danes okoli 16. ure obiskali soproga Bosiljka, sestra in snaha. Odvetnik Šaljić je dejal, da je bilo to srečanje zanj izjemno težko: "Takoj ko je zagledal soprogo, sestro in snaho, je začel jokati. Ne more se umiriti, težko mu je," Šaljićeve besede povzema srbski Blic.

Soprogo, sestro in snaho je spremljal tudi neznan moški, ki je nosil velik moder kovček. Na vprašanje, kaj je v njem je odvrnil: "Vse, kar rabi človek v priporu," poročajo srbski mediji.

V priporu posebnega sodišča ga je obiskala tudi upokojena profesorica mednarodnega prava Smilja Avramov. Predhodno je Mladić izrazil željo, da bi bila Avramova njegova pravna svetovalka na procesu v Haagu. Sodišče je že zapustil tudi Mladićev sin Darko, ki ni želel dajati izjav.

Fotografije iz Beograda, Banjaluke in Scheveningna si oglejte v zavihku Galerija.

Pričal v procesu proti soprogi
Mladića je danes sodnik še enkrat zaslišal, vendar tokrat v procesu, ki ga vodijo zoper njegovo soprogo Bosiljko Mladić zaradi nezakonitega posedovanja orožja. Potrdil je, da je bilo orožje njegovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.