Svet
13 ogledov

Mladića bi zaslišali tudi Srbi

null Žurnal24 main
Nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića želijo zaslišati v zvezi z zločini, ki naj bi jih storile muslimanske sile pod vodstvom Naserja Orića.

Srbsko tožilstvo za vojne zločine je danes sporočilo, da bo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zaprosilo za dovoljenje, da nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zasliši v zvezi z zločini, ki naj bi jih nad srbskimi civilisti in ujetniki na vzhodu BiH storile muslimanske sile pod vodstvom Naserja Orića.

Dogodki, ki jih preiskuje srbsko tožilstvo, niso zajeti v haaški obtožnici proti Oriću, nekdanjemu poveljniku muslimanskih sil v Srebrenici.

Nanašajo se na obdobje od aprila 1992 do junija 1995 ter na lokacije od Zvornika do Skelana v okolici Srebrenice. Zajeta so tudi naselja Fakovići, Hajvaz, Zalazje, Ilino brdo, Crni vrh, Šekovići, Bratunac, Kravica, Kragljivade, Konjević polje, Glogovo polje in druga.

Orića je haaška obtožnica bremenila osebne in poveljniške odgovornosti za zločine, ki so jih zagrešile sile BiH nad Srbi v okolici Srebrenice v letih 1992 in 1993.

Potem ko je sodišče Orića konec junija 2006 obsodilo na dve leti zapora, ga je pritožbeni senat v Haagu julija 2008 oprostil. V pritožbenem postopku je bilo ugotovljeno, da so bili brez dvoma storjeni hudi zločini, vendar Oriću odgovornosti niso dokazali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.