Svet
8 ogledov

Mladiča seznanili s hišnim redom

S sodišča so že sporočili, da bo Mladić pred haaške sodnike prvič stopil v petek Žurnal24 main
"Bil je zelo kooperativen. Vse je poteklo gladko," je o sprejemu Mladiča povedal John Hocking. Njegov sprejem v pripor je trajal več kot dve uri.
Kot piše srbski Blic, je Mladić pripotoval v Haag, oblečen v obleko, nadel pa si je tudi kravato. Lisic na rokah ni imel.

"Mladića sem včeraj skupaj z zdravnikom pričakal na letališču. Bil je zelo kooperativen in ni povzročal nikakršnih težav. Pozorno je poslušal naša navodila," je na tiskovni konferenci povedal tajnik sodišča za vojne zločine John Hocking.

Kot je še povedal Hocking, se je Mladić zanimal predvsem za potek postopka. "Ni se pritoževal glede obtožb. Veliko je spraševal o postopkih in ves čas pozorno poslušal."

Seznanili so ga s hišnim redom
Celoten sprejem Mladića v pripor mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Scheveningnu je trajal več kot dve uri. Med drugim ga je upravnik pripora seznanil s hišnim redom, telefonskimi klici in obiski. Predstavniki sodišča pa so ga predhodno seznanili z imeni zagovornikov ter mu izročili vse potrebne dokumente. S pogovorom bodo nadaljevali v prihodnjih dneh.

V katerem delu zapora bo, še ne vedo
Upravnik pripora se še ni odločil, v katerem delu zapora bo Mladić bival med sojenjem. Prvo noč je namreč preživel v samici. 

Bo pa ne glede na vse Mladić ves čas pod zdravstvenim nadzorom. Po besedah Hockinga mu bodo nudili vso zdravstveno oskrbo, ki jo potrebuje. Vse od aretacije se namreč špekulira o tem, da je njegovo zdravstveno stanje slabo. Nagnjen pa naj bi bil tudi k samomoru. Zato so mu med priporom v Beogradu vzeli vse predmete, s katerimi bi si lahko škodoval.

V Haagu bo verjetno eno leto in pol
Mladić bo v priporu predvidoma leto in pol, vsaj toliko naj bi trajal sodni proces.  Haaška obtožnica ga dvakrat bremeni za genocid, za katerega je obtožen zaradi pokola najmanj 8.000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995 in v še osmih občinah v začetku vojne v BiH (1992–1995).

Obtožen je tudi za vojne zločine in zločine proti človečnosti. Skupaj s Karadžićem naj bi vodil skupno zločinsko dejanje, katerega cilj je bilo uničenje ali stalna odstranitev Bošnjakov in Hrvatov z delov BiH, kjer so hoteli vzpostaviti Veliko Srbijo. Po besedah Sergeja Brammertza haaško tožilstvo obtožnice ne namerava širiti na zločine med vojno na Hrvaškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.